Search for content, post, videos

Iubita cicalitoare? Ce se intampla cand iti critici in mod excesiv partenerul

Cicaleala este adesea asociata femeilor in relatiile de cuplu, dar asta nu inseamna ca nu exista si barbati cicalitori. Oricare din parteneri ar fi cel pisalog, a-l critica in mod excesiv pe celalalt face mai mult rau relatiei decat multi “cicalitori” si “cicaliti” isi dau seama.

 

Cu totii, femei si barbati deopotriva, am trecut, la un moment dat, printr-o relatie in care partenerul/partenera de cuplu era peste masura de critic/a. Insa, daca nu gasesti o solutie pentru a atenua momentele, efectiv, critice din relatie, dinamica dintre cei doi parteneri poate avea de suferit. Mai mult, o problema netratata la timp se cronicizeaza, unele persoane ajung sa stea in relatii de lunga durata, ani buni, iar la un moment dat sa constate ca nimic din ceea ce fac nu este bine in ochii partenerului.

 

Critica excesiva submineaza doi piloni ai starii de bine in relatia de cuplu: sentimentul de siguranta si cel de acceptare. Pentru a fi multumiti de relatie, este necesar sa ne simtim in siguranta in compania partenerului, nu sa stam pe ghimpi ca o sa rabufneasca din cine stie ce motiv (“n-ai pus suficient balsam in masina de spalat! Sunt groaznice rufele!”). Totodata, este nevoie sa ne simtim acceptati cu bune si cu rele de catre celalalt. Ambele sentimente – de siguranta si de acceptare – trebuie sa fie, bineinteles, mutuale.

 

Insa, intr-o relatie de cuplu in care unul dintre parteneri este in mod excesiv de critic, aceste sentimente sunt umbrite de fiecare repros in parte, iar totalitatea criticilor ajung sa erodeze atat calitatea vietii in doi, cat si sentimentele de iubire si atractie.

 

Iata principalele consecinte negative ale criticii excesive venite din parte partenerului de cuplu!

 

Crearea unui cocon de siguranta

 

Pentru a supravietui unei relatii cu un partener teribil de cicalitor si critic, femeile si barbatii, deopotriva, sunt predispusi sa-si creeze de unii singuri un cocon de siguranta pentru autoprotectie.

 

Acesta se poate materializa prind dezvoltarea unei personalitati defensive in fata oricarui factor pe care individul il considera un pericol. Insa personalitatea defensiva ar putea sa creeze probleme persoanei in cauza, caci nu si-o va manifesta doar cu partenerul de cuplu, ci si in alte relatii. Spre exemplu la locul de munca, unde o critica constructiva va fi perceptuta ca un pericol si el sau ea va actiona defensiv. Pe termen lung, se pot deteriora atat relatii profesionale, cat si cariera celui care a luat in brate o atitudine defensiva.

 

Pe de alta parte, coconul de siguranta pentru autoprotectie poate lua forma disimularii. Cu alte cuvinte, partenerul vesnic criticat va spune si va face doar ceea ce stie ca nu-l supara pe partenerul critic si-si va pune pe plan secund, in mod constant, propriile opinii, preferinte, dorinte. Pe termen lung, asta duce la o scadere puternica a increderii in sine, la lipsa de toleranta fata de propria persoana si chiar la desconsiderarea de sine din toate punctele de vedere.

 

Distantarea in relatie

 

Invariabil, o persoana care este in mod constant criticata, care pare sa nu reuseasca sa faca mai nimic bine in relatia cu partenerul, se va inchide in sine si il va exclude pe celalalt, emotional, din viata sa. Asta inseamna ca, intr-un final, va afisa doar masca amabilitatii in relatia de cuplu si nu va mai avea nicio tragere de inima sa initieze si sa participe la un gest de afectiune. Mai mult, isi va crea propria lume separata. Asta inseamna tot – de la prieteni care nu sunt comuni cu partenerul cicalitor la activitati care nu-l implica pe acesta si despre care, cel mai probabil, nici nu stie iubitul/a cicalitor/oare. In felul acesta, distantarea duce la o crearea unei prapastii intre cei doi si cel putin unul dintre parteneri va avea, la un moment dat, un moment de luciditate in care va constientiza ca, practic, nu-i mai leaga nimic, ca tot ceea ce crea relatia de cuplu s-a dus pe apa Sambetei.

 

Abuzul de anumite substante

 

Pentru a supravietui emotional, unele persoane recurg la substante care genereaza senzatii euforice sau care genereaza amorteala. Acestea pot luat forma alcoolului, a somniferelor, a antidepresivelor sau chiar a drogurilor de risc mare sau mai mic (oricum, ilegale). Cea mai comuna forma de evitare a criticilor in relatie pentru un om predispus la astfel de comportament este sa prefera sa iasa in oras si sa stea afara pana tarziu in noapte (sau pana dimineata devreme) cu prieteni sau cunostinte, consumand cantitati mari de alcool, doar pentru a amana momentul criticii pe care, chiar si daca ar fi ajuns acasa imediat dupa munca, tot le-ar fi primit cu varf si indesat.

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Afacerea ta</cite>

    Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www invetiengleza.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *