Search for content, post, videos

De ce unii sufera mai mult dupa despartiri decat altii – studiu stiintific

A renunta emotional si psihic la fostul partener, dupa despartirea amoroasa, face parte din procesul dificil si dureros de recuperare.

Putine lucruri in viata sunt mai dureroase decat faptul de a fi respins de o persoana care te cunoaste foarte bine. Unele persoane reusesc mai bine decat altele sa-si adune propria viata dupa o despartire, fiind – aparent – mai capabile sa gestioneze sentimentul de esec si de respingere care apare dupa despartirea de persoana iubita, indiferent cine anume a fost cel care a pus punct relatiei.

De altfel, gestiunea sentimentului de respingere este cea mai dureroasa treaba dupa despartire tocmai pentru ca, in esenta, aceasta dezvaluie cine esti tu ca persoana, arata un studiu stiintific efectuat de o echipa de cercetatori la Universitatea americana Stanford, publicat in revista de specialitate „Personality and Social Psychology Bulletin”.

Practic, oamenii de stiinta au descoperit ca cei care cred ca personalitatile umane sunt imposibil de schimbat sunt mai predispusi sa se indoiasca de propria persoana dupa o despartire amoroasa, spre deosebire de cei care sunt convinsi ca felul de a fi al omului sufera modificari pe parcursul vietii.

Mai exact, cei care cred ferm ca oamenii nu se pot schimba sunt cei care incep sa-si puna mari semne de intrebare cu privire la propria persoana dupa o despartire, sunt cei care incep sa se judece pe sine, sa se intrebe care sunt defectele lor majore care au determinat persoana iubita-partenerul de cuplu sa ii respinga.

Potrivit cercetarii, convingerile personale despre personalitate (posibilitatea de a o modifica sau nu) influenteaza semnificativ capacitatea omului de a se recupera dupa o despartire, explica profesorul de psihologie Carol Dweck, coautor al cercetarii.

Persoanele cu o viziune mai statica asupra personalitatii umane, asadar cele care cred ca omul nu-si schimba felul de a fi de-a lungul vietii, sufera mai mult dupa o despartire pentru ca ajung sa se evalueze drastic pe sine, sa se judece profund si sa-si caute toate defectele (reale sau imaginare) care au constituit (in opinia lor) cauza despartirii, cauza respingerii de catre partener. Astfel de traume pot avea repercusiuni si ani buni dupa o despartire si poate influenta, mai mereu in mod negativ, viitoarele relatii de cuplu.

La polul opus sunt persoanele care cred ca personalitatea omului se modifica in timp in functie de trairile si de experientele sale de viata. Cei care cred ca un om se poate schimba pe parcursul existentei sale reusesc sa se recupereze emotional mai repede dupa o despartire tocmai pentru ca nu-si pun sub semnul intrebarii propria persoana.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *