Search for content, post, videos

De ce se tem femeile sa puna capat unei casnicii cu un sot violent

Mirela Pavel, presedintele asociatiei No Abuse, a explicat, intr-un interviu pentru RTV.NET, ca femeile victime ale violentei domestice ezita sa puna capat relatiei abuzive din mai multe motive, printre care si speranta ca vor reusi sa il schimbe pe barbatul de langa ele.

In Romania, 75% dintre cazurile de violenta domestica nu sunt declarate. De ce ezita femeile sa mearga la politie cand sunt confruntate cu abuzuri din partea sotului/partenerului? Este vorba de frica, jena sau spera ca barbatul de langa ele se va schimba?

Mirela Pavel: Depinde. Fiecare caz are particularitatile lui. Ce pot sa spun, este ca sunt mai multi factori care pot influenta o femeie sa ramana intr-o astfel de situatie cum ar fi, de exemplu, neincrederea in propriile forte, in faptul ca ar putea sa se descurce si fara partener, confuzia iubire-violenta, conceptiile traditionale, nivelul educational scazut, neputinta traita in relatie cu abuzatorul sau chiar modelele transgenerationale.

Mai exact, un numar mare de femei nu isi parasesc partenerul violent pentru ca au fost amenintate cu forme mai grave de violenta. Astfel, ele se tem pentru siguranta lor si a copiilor sau prietenilor, cele mai multe cazuri confirmand cresterea frecventei si a severitatii violentei dupa separare. Adesea, agresorii ameninta victimele cu abuzul asupra copiilor sau cu pierderea custodiei de catre acestea.

Alte femei consideraca isi pot ajuta partenerul sa se schimbe, daca raman intr-o astfel de relatie. Deseori, pentru a mentine controlul asupra femeii, agresorul se foloseste de acte de violenta impletite cu actiuni de iubire, ceea ce creeaza o confuzie a femeii asupra propriei persoane si asupra capacitatii ei de a analiza actiunile partenerului

Cazul ucigasului de la Perla ne-a marcat pe toti. Sotia ucigasului a fost una dintre femeile care au apelat tarziu la ajutorul politiei, si chiar si asa, finalul a fost tragic. Acest lucru transmite un mesaj extrem de negativ celorlalte victime ale violentei in familie. si-au pierdut femeile din Romania increderea in fortele de ordine, care ar trebui sa le protejeze?

Mirela Pavel: Nu cred ca neincrederea priveste neaparat fortele de ordine, ci mai degraba sistemul ineficient de solutionare a acestor cazuri. Iesirea dintr-o situatie de violenta in familie necesita demararea mai multor proceduri legale – de exemplu, introducerea cererii de divort si/sau de incredintare a minorilor, depunerea de plangeri penale, sesizarea autoritatii privind protectia copilului si altele. Toate aceste actiuni consuma foarte mult din resursele victimei, din timpul si din energia acesteia, care si asa este foarte scazuta.

Ce le sfatuiti sa faca pe femeile care trec printr-o situatie asemanatoare cu cea a sotiei ucigasului de la Perla?

Mirela Pavel: Nu cunosc detaliile cazului, deci nu imi pot exprima o opinie cu privire la acesta. Daca ne referim la femeile care sunt intr-o situatie de violenta in familie, le sfatuiesc sa ceara ajutor oricui

cred ca le-ar putea ajuta. Totusi, este important sa constientizeze ca numai ele pot sa-si rezolve problemele, ceilalti le pot doar oferi un ajutor.

Cand o femeie isi doreste sa iasa dintr-o astfel de situatie, este important sa beneficieze de suportul si incurajarea celor carora le pasa de ea – prietenii si familia.

Citeste articolul intreg pe www.rtv.net

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *