Search for content, post, videos

De ce o partida incredibila de sex poate cauza pierderi de memorie

O partida de sex poate fi usor de uitat sau ametitoare de placere, dar la unele  persoane poate avea ambele efecte: sa fie atat de placuta incat sa cauzeze pierderi de memorie.

 

La Spitalul Universitar din Georgetown (SUA) s-a prezentat, la un moment dat, o femeie in varsta de 54 de ani, speriata ca nu-si aminteste ce a facut in ultimele 24 de ore, singura ei certitudine fiind ca a facut sex cu sotul ei in urma cu aproximativ o ora de a veni in fuga la spital. Dupa sex a inceput sa se simta ametita si apoi si-a dat seama ca, in afara de placerea traita alaturi de partenerul ei, nu-si mai aminteste nimic din ziua ce trecuse.

 

Situatia ei a fost tratata cu seriozitate de medici si de cercetatori, cazul devenind subiectul principal al uneia dintre editiile publicatiei de specialitate „The Journal of Emergency Medicine”.

 

In urma analizelor si documentarii, s-a descoperit ca femeia suferise de ictus amnezic, numit si amnezie globala tranzitorie, care se manifesta prin pierderea brusca, completa si de scurta durata. Din fericire, pierderea de memorie este trecatoare.

 

Potrivit studiului publicat in „The Journal of Emergency Medicine”, amnezia tranzitorie globala este destul de rara, afectand doar 3 pana la 5 persoane din 100.000, in fiecare an.

 

Oamenii de stiinta nu stiu sigur care sunt cauzele, dupa cum a marturisit Sebastian Ameriso, un neurolog de la Institutul de Cercetare in Neurologie din Buenos Aires.

 

Cu toate acestea, medicii au observat ca exista mai frecvent cazuri de ictus amnezic in randul persoane de aproximativ 50-60 de ani si, deseori, dupa o partida de sex.

 

Neurologul Ameriso atrage atentia ca aceasta pierde de memorie brusca nu este cauzata de o sincopa care are loc in circuitele nervoase ale creierului, ci incepe din zona gatului. Un studiu publicat in 2010 la care a lucrat si Ameriso a arata ca 80% din persoanele care au suferit de amnezie globala tranzitorie aveau o forma de insuficienta la nivelul valvelor din vena jugulara.

 

Aceasta veni situata pe lungimea laterala a gatului transporta sangele de la creier catre inima, iar valvele din jugulara previn intoarcerea catre creier a sangelui catre trebuie sa ajunga la cord.

 

Insa, in unele situatii, cum ar fi cele de crestere a presiunii la nivelul cavitatii abdominale poate genera rezistenta in circulatia normala a sangelui din vena jugulara. Presiune abdominala poate aparea in timpul efectuatii unor exercitii care necesita efort fizic sustinut, dar si in timpul sexului.

 

Femeia in varsta de 54 de ani din Georgia trecut, cel mai probabil, prin aceasta situatie. In timpul sexului s-a creat presiune abdominala, aceasta a obstructionat circulatia normala a sangelui iar creierul nu a fost oxigenat in mod corespunzator. Astfel, a aparut pierderea de memorie.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *