Search for content, post, videos

De ce fericirea in relatia de cuplu depinde de barbat

Fericirea in relatiile de cuplu de lunga durata are mai multe sanse sa se mentina pe o perioada extinsa de timp daca barbatul are o personalitate agreabila si este intr-o stare buna de sanatate.

 

Personalitatea si starea de sanatate a femeii nu joaca un rol atat de mare in bunastarea relatiile de lunga durata, a casniciilor. Starea de sanatate si felul de a fi al barbatului sunt, mai degraba, asociate cu prezenta sau lipsa conflictului in relatiile de cuplu, comparativ cu cele ale femeii.

 

La aceasta concluzia au ajuns mai multe studii psihologice, unele efectuate pe relatii lungi chiar de 39 de ani, care au evaluat fericirea in relatiile de cuplu de lunga durata. Sanatatea si personalitatea partenerilor sunt factori cheie care influenteaza bunastarea relatiei, insa barbatul este cel care poate influenta mai mult in bine sau in rau fericirea in mariaj, spre exemplu.

 

Un barbat cu o personalitate agreabila, placuta, un barbat tolerant si intelegator, dar si care are o capacitate mare de a vedea partea plina a paharului este tipul de reprezentant al sexului tare care are mai multe sanse sa construiasca si sa mentina o relatie de cuplu fericita. Pozitivitatea barbatului este mult mai importanta in relatia de cuplu decat cea a femeii, de aceasta depinzand sansele la fericire, pe termen lung.

 

Extraversiunea barbatului conteaza deopotriva de mult. Extraversiunea personalitatii tine de modul in care un om reuseste sa se binedispusa, de a se energiza, de a socializa, dar si de a-si tine in frau impulsivitate, manifestand un nivel ridicat de autocontrol.

 

Cu cat un barbat este mai impulsiv, mai prapasios, mai pesimist, cu atat acesta reuseste sa erodeze starea de bine, de multumire, de fericire in relatia de cuplu. Mai mult, un astfel de barbat creste, in mod constant, tensiunile in relatia cu partenera sa, iar multumirea in relatia de cuplu este imposibil de sustinut atata timp cat exista conflicte in mod periodic.

 

Conflictele se pot materializa prin discutii in contradictoriu cu privire la bani, la modul de gestionare a anumitor situatii, la cresterea copiilor, dar si la chestiuni banale, cum ar fi modul de organizare a sifonierului spre exemplu. Insa nu trebuie sa desconsidera chestiunile aparent banale in cuplu. Cine duce gunoiul, cine face curatenie, cat de bine face curatenie, cum discuta cu socrii sau cu prietenii partenerului si asa mai departe – acestea sunt chestiuni aparent curent intr-o relatie de cuplu, insa, pana una alta, o casnicie este formata, inainte de toate, din astfel de activitati simple. Daca in acestea exista tensiuni si discutii aprinse, se poate ajunge in situatia in care intreaga relatie devine tensionata si conflictuala. In astfel de conditii, fericirea este imposibil de mentinut.

 

Dar de ce conteaza mai mult personalitatea barbatului, fata de cea a femeii? Motivul este, de fapt, unul simplu. Femeile tind sa se muleze pe personalitatea partenerilor lor, ele se adapteaza, iar comportamentul lor, dar si starea lor personala de bine sunt influentate de felul de a fi al barbatului.

 

Totodata, de ce conteaza mai mult starea de sanatate a barbatului pentru bunastarea relatiei de cuplu, comparativ cu cea a femeii? Motivul tine de natura protectoare a femeii. Sanatatea barbatului are un impact mai mare asupra partenerei sale decat are sanatatea femeii asupra psihicului masculin, pentru ca femeile sunt cele care au, intrinsec, o fire protectiva, materna, care-si doreste sa ingrijeasca omul drag de langa ele. Cu cat barbatul se simte mai rau, iar femeia nu-l poate repune pe picioare, cu atat ea se simte mai inutila. Totodata, barbatii reactioneaza mai rau in fata bolii decat femeile, ei devenind mai usor irascibili decat partenerele lor. Astfel, si pe plan emotional, comportamental, un barbat care are probleme de sanatatea pe termen lung tinde sa genereze tensiuni si nemultumiri in relatia cu partenera sa, in pofida tuturor intentiilor bune pe care le are ea.

 

Practic, cu cat barbatul are o atitudine pozitiva, in general, si este sanatos (in masura in care starea lui fizica si varsta o permit), cu atat femeia se va simti mai implinita, mai satisfacuta de relatia de cuplu.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *