Search for content, post, videos

De ce barbatii nu isi cer scuze: explicatii stiintifice

Barbatii nu prea isi cer scuze, cel putin nu atat de frecvent pe care considera femeile ca ar trebui sa o faca.

 

Partenerul o da in bara, greseste clar, iar femeia asteapta sa i se ofere scuze pentru a putea trece peste momentul incomod. Insa scuzele intarziere sa apara. Chiar si atunci cand barbatul vede ca n-are incotro si ajunge sa isi ceara scuze, acestea nu par a fi complet sincere. Multe femei au senzatia ca barbatii isi cer scuze doar pentru a trece peste inconveniente, nu pentru ca ar constientiza cu adevarat faptul ca au gresit. De unde vine aceasta incapacitate a barbatilor in a oferi scuze partenerelor lor?

 

Barbatii considera ca nu sunt datori cu scuze

 

Mai multe studii efectuate la Universitatea Waterloo din Ontario (Canada) arata ca barbatii sunt foarte reticenti atunci cand trebuie sa ofere scuze pentru greselile lor simple. In cazul unor greseli majore pe care le constientizeaza, atunci da! – ei ofera scuze sincer, dar in rest – nu. Practic, barbatii au alt sistem de a evalua situatiile „problematice”, „rele” decat femeile. Ceea ce femeilor li se pare ca ar reprezenta motive de suparare nu este vazut ca o problema de barbati, motiv pentru ca nu sunt proiectati din fiinta lor sa ofere scuze.

 

Barbatii percep altfel scuzele decat femeile

 

In timp ce femeile si-au dezvoltat obiceiul (prost!) de a oferi scuze in foarte multe situatii in care, de fapt, nu-si au rostul, barbatii sunt mult mult mai selectivi cu situatiile despre care considera ca se impun scuze. Femeile manifesta, prin natura lor, o tendinta de a fi impaciutoare, de a nu starni conflicte, de a nu fi competitive sau ofensive, in timp ce barbatii sunt programati genetic sa fie „luptatori”, fapt care implica automat si posibilitate de a deranja, de a supara. Pe scurt, barbatii considera ca este absolut inutil si ridicol sa ofere scuze in situatii in care nu se simt vinovati, iar acestea sunt mult mai putine numeric decat in cazul femeilor.

 

Scuzele fac barbatii sa se simta slabi si incompetenti

 

A cere scuze, in cazul barbatilor, este echivalentul a ridica steagul alb, a-si recunoaste infrangerea, iar acest lucru este, evident, ultimul lucru pe care l-ar face un reprezentant al sexului tare programat prin natura sa sa fie un „luptator”.

 

Barbatii poarta un „bagaj emotional plin de scuze”

 

Inca din copilarile, baietii sunt constransi sa-si ceara scuze in nenumarate randuri fata de fetele care le sunt colege de scoala, fata de mama, de bunica, de tata sau fata de alte persoane in fata carora parintii considera ca micutii au gresit. Simplul fapt ca au fost constransi de mici sa-si ofere scuzele in situatii multime constituie un „bagaj emotional plin de scuze” care fac baietii ajunsi la maturitate – barbatii – sa fie reticenti fata de scuze.

 

Barbatii considera ca actiunile sunt mai importante decat vorbele

 

Barbatii sunt fiinte ale actiunii, in timp ce femeile pun mai mult pret pe comunica – asadar, pe cuvinte. Un barbat este mult mai dispus sa arate prin gesturi ca este constient de greseala lui decat sa spuna „imi pare rau”.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *