Search for content, post, videos

Cum se privesc femeile intre ele, in functie de greutatea corporala

Cand vine vorba de aspectul fizic, femeile sunt cat se poate de critice intre ele. Cel mai recent studiu privind stereotipurile greutatilor corporale arata, insa, ca spiritul critic este sustinut, de fapt, de doua preconceptii.

Peste 1.800 de femei cu varste cuprinse intre 18 si 40 de ani au participat la un studiu coordonat de prof. dr. Rebecca Puhl, director de cercetare de la Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate din cadrul Universitatii americane Yale. Rezultatele surprinzatoare ale cercetarii au fost facute publice de revista de specialitate Glamour.

Se stie de cand lumea ca persoanele cu kilograme in exces sunt rau vazute de cei din jur, insa concluziile cercetarii arata ca nici cele trase prin inel nu scapa de comentarii acide ale celor din jur.

Oamenii de stiinta au aratat femeilor participante la studiu fotografiile altor femei pe care nu le cunosteau. Ei le-au rugat sa le descrie doar in functie de impresia pe care o lasa aspectul lor fizic, dar fara sa foloseasca cuvintele supraponderala si slaba.

Grasunele sunt neingrijite si lenese
Rezultatele studiului arata ca o persoana supraponderala are de sase ori mai multe sanse sa fie catalogata drept inceata, comparativ cu una subtire. Totodata, o femeie cu cateva kilograme in plus este descrisa foarte des ca fiind neingrijita si lenesa.

Slabanoagele sunt increzute si superficiale
Pe de alta parte, o femeie subtire are de opt ori mai multe sanse sa fie catalogata drept increzuta, fata de una cu un exces de kilograme. Reprezentatele sexului frumos care sunt trase prin inel prezinta, totodata, de patru ori mai multe sanse sa fie considerate superficiale si de doua ori mai multe sanse sa fie vazute ca scorpii.

Stereotipuri corporale
Analiza de la Yale dezvaluie, intr-un final, doua stereotipuri privind parerile femeilor despre alte femei in functie de greutatea corporala. Cele supraponderale sunt considerate NEINGRIJITE, iar cele subtiri – pur si simplu – RELE.
Cu alte cuvinte, nu conteaza cat cantareste cel care emite parerea asupra unei alte persoane in functie de aspectul fizic al celei din urma, caci neglijenta femeilor cu exces de kilograme si rautatea slabanoagelor sunt preconceptii bine intiparite in mintile tuturor femeilor.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *