Search for content, post, videos

Cum sa te desparti de partener/a fara sa il/o ranesti

Dezamagirea si sentimentul neplacut al timpului irosit sunt doar doua dintre trairile negative ale unei despartiri. Desi sunt impovaratoare, aceste dureri pot fi atentuate de cel care da curs despartirii, in incercarea de a nu-si rani partenerul/a pe care o lasa.

Despartirile nu sunt usoare nici pentru cel care este respins, nici pentru cel care pune piciorul in prag si spune primul „Adio”. Insa este de datoria persoanei care initiaza despartirea sa incerce sa reduca din durerea resimtita de celalalt, astfel incat acesta sa fie cat mai putin ranit. De altfel, dincolo de ranile sufletesti, o despartirea reprezinta si un pericol pentru stima de sine a celui care este lasat. Stima de sine este strans legata de increderea in sine, iar aceasta nu trebuie distrusa de vorbe nesabuite spune de cel care-si ia talpasita pentru ca s-a saturat sau vrea ceva nou.

Iata cum poti face pentru ca despartirile sa fie mai „curate” si mai putin dureroase!

Fii hotarat/a

Nimic nu doare mai mult decat indecizia si lipsa de certitudine spre finalul unei relatii. Cand lucrurile sunt clare, cel care le are de confruntat stie cat de cat cum sa actioneze. Dar cand persoana care spune „Adio” transmite mesaje contradictorii, precum „Nu e ca nu te mai iubesc, dar am nevoie de timp pentru mine”, partenerul care este pus in fata unei asemenea declaratii nu stie ce sa mai creada si este macinat de incertitudine si de speranta, uneori desarta, a revenirii pe linia de plutire a relatiei de cuplu. Din acest motiv, atunci cand unul ia decizia de a se desparti, trebuie sa fie foarte clar. Despartirea se face definitiv, fara cale de intors, intr-un mod cat mai sincer posibil, dar fara a rosti cuvinte crude in mod gratuit.

Nu folosi pretexte stupide

Cel care ia decizia ca vrea sa puna punct relatiei nu trebuie sa se foloseasca de pretexte, ci sa se analizeze pe sine in profunzime si sa spuna exact ceea ce simte. Scuze precum „Nu este vorba de tine, ci de mine” sau „Am nevoie sa ma gandesc la mine o perioada” sunt doar pretexte stupide in spatele carora cel care vrea sa se desparte se ascunde pentru ca ii este teama sau jena sa spuna „Nu te mai iubesc. Nu te mai vreau”. Ce-i drept, aceastea din urma sunt cuvinte dure, dar sunt de preferat pentru ca nu lasa partenerul respins intr-o stare de incertitudine si de speranta. Este de preferat ca, in momentul despartirii, partenerul care vrea sa puna punct relatiei sa vorbeasca deschis despre diferentele esentiale dintre cei doi, justificand lipsa de compatibilitate si de perspectiva care oricum ar fi dus relatia catre despartire.

Este in regula sa spui:

– „Tu vrei sa stai mereu in casa, iar eu vreau sa ies. Imi doresc langa mine un om care sa-si doreasca aceleasi lucruri ca mine, care sa aiba aceleasi porniri ca mine, care sa fie parte din mine, nu doar un colocatar in apartament”
– „Tu imi reprosezi mereu ca am mai multa grija de cariera decat de relatie. Dupa atata timp nu ai inteles ca ceea ce fac chiar este parte din mine, o parte foarte importanta. Imi doresc un iubit/o iubita care sa fie pe aceeasi lungime de unda cu mine, cu care sa pot discuta despre planurile mele fara sa imi spuna ca am preferat sa lucrez la un proiect in loc sa planific o vacanta in doi”

Mai mult, cea/cel care se desparte trebuie sa il/o faca sa inteleaga pe partener/a parasita ca aceste diferente si sincope sunt insurmontabile pentru ea/el, astfel incat este sigur ca nimic in viitor nu se va schimba spre bine, fiind mai indicat ca fiecare sa-si vada de propriul drum decat sa se tina in loc unul pe celalalt.

Permite partenerului/ei parasit/e sa-si planga durerea

Cel care spune „Adio” trebuie sa inteleaga durerea celui parasit si sa treaca cu vederea unele iesiri venite din prea multe trairi negative. Totusi, acesta trebuie sa se mentina ferm pe pozitie si sa nu se lase induplecat de rurgaminti dintr-un sentiment de mila, caci o relatie nu poate fi salvata din mila. Mai mult, deseori chiar partenerul care pune sfarsit relatiei isi da seama, dupa despartire, cat de singur se simte si cat de mult ii lipsesc micile bucurii din relatia incheiata. In astfel de situatii, trebuie sa-si asume decizia si sa inghita in sec, caci orice reluare a legaturii, sub forma unui mesaj impulsiv de dor sau a unui telefon neasteptat, face mai mult rau decat bine ambilor fosti parteneri.

Fara sex de despartire

Una dintre cele mai daunatoare practici pentru psihicul unei persoane este sexul de despartire sau la catva timp dupa despartire. Chiar daca fiecare fost partener traieste cateva ore de reconectare cu celalalt, se simte din nou „acasa”, intr-un mediu sigur si familiar, daca relatia este esuata, esuata va ramane, iar sexul de dupa este doar o prelungire a agoniei celui parasit si o minciuna spusa sie insusi de cel care a pus punct relatiei.

Pentru ca despartirile sa doara mai putin timp, cel care lasa trebuie sa fie ferm, hotarat si sa permita timpului sa treaca, indiferent cat de greu ii este. Nicio despartire nu este usoara, mai ales dupa o relatie serioasa de ani de zile. Insa asa cum oamenii trec peste decesurile celor dragi mergand inainte, asa trebuie mers inainte si dupa o despartire. Acest lucru este posibil dand dovada de respect fata de propria persoana si fata de cel parasit, pentru ca terminarea relatiei sa nu-i destabilizeze complet stima de sine.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *