Search for content, post, videos

Cum sa iti critici partenerul fara sa strici relatia

Ai realizat vreodata ca pentru dezvoltarea armonioasa a unei relatii este important sa obervi anumite proportii intre critica si lauda? Se pare ca oamenii de stiinta au cercetat in amanunt acest subiect si au descoperit proportia ideala intre bine si rau.

Proportia Losada este proportia dintre positiv si negativ in relatie dintre doua persoane. Psihologul John Gottman a fost primul care a cercetat influenta acestor proportii. Timp de 40 de ani a analizat mai mult de 3.000 de casnicii. Doar analizand proportia dintre negativitate si pozitivitate a reusit sa prezica probabilitatea de divort cu o acuratete de 90%.

Mai tarziu, psihologul Marcial Francisco Losada a definit cu claritate aceasta proportie.

De ce sunt atat de importante proportiile?
Imagineaza-ti ca situatia este o barca cu vele. Vantul care bate in vele este lauda, iar criticismul este volanul barcii. Se va misca barca daca forta criticismului este mai mare decat cea a laudei? Nu conteaza cat de mult intorci volanul nu vei ajunge nicaieri fara „lauda vantului”.

Sau din contra, tot ce faci este sa iti lauzi partenerul si inchizi ochii la toate greselile lui. O asemenea barca va deveni de necontrolat si cine stie unde va fi purtata de vant.

Proportia Losada este aproximativ egala cu 3 pozitive pentru o negativa. Acesta este minimul necesar pentru a atinge performanta maxima in orice echipa, fie ea de colegi, de prieteni sau de familie. Maximul este de 7 laude pentru o critica. Relatiile care intrec aceste limite se vor deteriora inevitabil in timp.

Iata cum functioneaza
Fara o atitudine pozitiva si compromisuri, orice relatie va lua sfarsit. La fel de periculoasa este si absenta negativismului. Echilibrul este foarte important. Aminteste-ti aceasta regula: 3 pozitive pentru o negativa.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *