Search for content, post, videos

Cum sa faci sa NU ajungi la divort: patru ponturi eficiente

Fericirea de la inceputul relatiei tinde sa scada in intensitate si, in unele cazuri, chiar sa dispara odata cu trecere timpului.

Pentru a face o casnicie sa dureze si sa nu se destrame prin divort, ambii parteneri trebui sa fie constienti ca, inainte de a fi un cuplu, sunt persoane individuale si trebuie sa se comporte ca atare.

 

Dupa ani bun de relatie, partenerii – sau cel putin unul dintre ei – nu se mai regaseste pe sine in cuplu. Cu alte cuvinte, se intampla adesea sa simta ca s-a pus pe el insusi pe plan secund atat de mult incat nimic din ceea ce-l definea inainte, din ceea ce era pur personal, nu mai are. Atunci apare sentimentul de instrainare fata de tine insuti, iar acest sentiment apare chiar si dupa compromisuri mici, dar sustinute mult timp. Spre exemplu, unul dintre parteneri nu mai asculta muzica ce-i placea inainte pentru ca celuilalt ii displace, sau renunta la micile placeri de dupa salariu din nevoia de a pastra banii in casa pentru alte cheltuieli, sau accepta sa-si imparta dulapul cu celalalt. Toate aceste exemple pot parea nesemnificative ca efort, dar pe termen lung cel care face micile compromisuri, zi de zi, ajunge sa nu se mai regaseasca pe sine. Atunci simte ca a pierdut notiunea de el insusi/ea insasi si ca exista doar conceptul de “noi doi”.

 

Acest tip de instrainare de sine, care are repercusiuni si asupra relatiei de cuplu, este unul dintre cele mai frecvente cauze de divort! Nu inselatul este principala cauza, ci pierderea sinelui in cuplu si lipsa de comunicare si intelegere! Ca sa nu ajungi intr-o astfel de situatie, tu – ca partener intr-un cuplu – trebuie sa-ti aloci un minimum de timp si chiar si de bani pentru a-ti satisface nevoile personale.

 

Iata patru ponturi eficiente pentru a nu-ti pierde individualitatea in cuplu si a nu ajunge la divort:

 

1. Ocupa-te de alte tale de unul singur – prea mult timp petrecut impreuna strica. Chiar daca nu va vedeti ziua pentru ca fiecare este la serviciu, nu inseamna ca tot restul timpului liber trebuie sa-l petreceti in doi. Aloca-ti timp sa faci ce ai tu nevoie fara ca partenerul sa fie vesnic prezent. Femeile trebuie sa se bucure de acele ore in care stau mult timp in baie, analizandu-si fiecare por sau epilandu-se, aplicandu-si tot felulul de masti de fata, de par, de corp fara sa fie stresate ca partenerii le-ar putea vedea in astfel de situatii. Si barbatii trebuie sa aiba acel timp pentru ei, fie ca decid sa iasa la o bere cu un prieten vechi, fie ca au pur si simplu chef sa se joace doua ore pe calculator, nefiind derajanti de nimeni. Micile placeri personale nu trebuie sa dispara in cuplu!

 

2. Citeste o carte la fiecare doua saptamani – dincolo de faptul ca cititul relaxeaza, iti si imbogateste cunostintele. Acest lucru este esential pe parcursul relatiei. Multe persoane se planga ca dupa ani de convietuire nu mai au ce sa-si spune, nu mai au subiecte de conversatie unul cu celalalt, toate fiind spune la inceputul relatiei. Ei bine, o carte ofera nenumarate subiecte de discutie care nu implica, neaparat, un rezumat la operei, ci pur si simplu discutii pe marginea unor situatii de viata, pur si simplu, prezente si in carti, si in realitatea fiecaruia. Mai exista si optiunea de a vedea filme, dar acestea te determina mai degraba sa nu te gandesti la nimic decat sa-ti pui mintea la contributie. Ideea generala a acestui pont este ca fiecare partener este dator sa genereze si sa sustina o conversatie in doi. Pana una alta, nimanui nu-i convine sa traiasca langa persoana care spune mereu aceleasi lucruri obosite.

 

3. Pastreaza cateva secrete pentru tine – nu este bine sa fii o carte deschisa in relatia de cuplu, pentru ca ajungi sa ai senzatia ca nimic din ceea ce ai nu mai este al tau, ci al vostru. Un secret al tau este important de tinut pentru bunastarea psihica proprie. Fie ca este vorba de niste banuti ascunsi de tine sau de faptul ca, in urma cu 10 ani, cand abia v-ati cuplat, l-ai lasat pe fostul de dinaintea lui sa te sarute. Oricum ar fi, odata impreuna in casnicie, sotul/sotia nu trebuie sa stie absolut tot despre celalalt.


4. Spune ce te deranjeaza
– in unele relatii de cuplu exista, uneori, un partener care tine in el ceea ce-l supara pentru ca nu vrea sa puna paie pe foc pe o situatie deja tensionata si sa-l supere pe celelalt. Dar starea de rau pe care o tii in tine ajunge sa putrezeasca, intr-un fel sau in altul, generand in timp numeroase frustrari care, dupa ceva vreme, nici nu mai stii de la ce au pornit. Din acest motiv orice motiv de suparare trebui spus cu voce tare, dar si cu diplomatie si calm. Comunicarea deschisa in relatia de cuplu, dar si toleranta fiecarui partener la problemele celuilalt pot tine divortul departe de casnicie.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *