Search for content, post, videos

Cum refuzi fara a jigni: 6 moduri de a spune „NU”

Elton John sustinea intr-o melodie ca „Imi pare rau” sunt cuvintele cel mai greu de rostit. Dar nu-i adevarat!

Deseori, a spune „NU” este mult mai dificil, pentru ca risti sa jignezi persoana pe care o refuzi. Totodate, persoanele cu bun-simt sunt incercate si de remuscari dupa un refuz care a cauzat suparare.

 

Este greu sa-ti refuzi iubitul atunci cand iti cere cu ardoare ceva ce tu nu ii poti da, dar este dificil sa-ti refuzi si copilul care plange dupa o inghetata, desi are febra de 38,5 grade. Sunt doar doua momente in care a spune „Nu” poate cadea greu, atat celui care rosteste aceste cuvinte, cat si celui care le primeste.

 

Si, totusi, cum faci sa refuzi pe cineva fara sa jignesti?!

 

Constientizeaza urmarile unui „Da”

Potrivit profesorului doctor Kathleen Fuller, specialist in analiza comportamentala, atunci cand ne vedem nevoiti sa refuzam pe cineva drag caruia am vrea, manati sa slabiciunea sentimentala, sa ii spunem, de fapt, „Da”, ar trebui sa ne gandim obiect la consecinte. Trebuie sa fim constienti ca un „Da” spus de drag sau poate chiar de mila poate avea repercusiuni grave pe care le putem evita cu un refuz.

 

Lasa-ti timp de gandire

Cand ai de-a face cu persoane insistente, este recomandat sa fii rezervat si sa le pui la punct zicand: „Lasa-ma putin sa ma gandesc si iti spun mai tarziu”. Aceasta metoda iti ofera oportunitatea de a te gandi bine asupra raspunsului si chiar de a cere un sfat, fara a fi presat de moment sau de persoana care iti cere raspunsul atunci, intr-o clipa, explica Elizabeth Scott, consilier in domeniul wellness.

 

Nu spune „Da” doar pentru ca poti

Cand vine vorba de a iesi in oras cu familia, prietenii sau chiar si cu partenerul, avem tendinta de a spune „Da” doar pentru ca in momentul respectiv suntem liberi. Abia ulterior ne amintim ca am fi vrut, de fapt, sa stam acasa, sa facem o baie lunga, sa ne relaxam si sa citim o carte sau sa ne uitam la un film bun, pentru a ne umple din nou cu energie. Iesirile in oras sunt esentiale pentru o viata sociala activa si implinita, dar si momentele pentru noi insine conteaza la fel de mult. Nu trebuie sa ne simtim vinovati ca am spus „Pas” unei iesiri, desi eram liberi in momentul respectiv.

 

Politica sinceritatii este cea mai buna

A spune adevarul este cea mai buna metoda de a refuza un prieten, un membru al familiei sau un coleg de munca. Nu are rost sa nascocesti cine stie ce minciuni pentru a justifica lipsa ta de la un eveniment, cu atat mai mult cu cat nu toti suntem asi intr-ale mintitului si se prea poate ca a doua zi sau mai tarziu sa se afle ca am spus un neadevar pentru a nu onora o invitatie. Politica sinceritatii ar trebui sa guverneze refuzurile noastre.

 

Scoate sentimentul de vinovatie din ecuatie

Nu accepta o propunere sau o invitatie doar pentru ca te simti vinovat sa refuzi sau pentru ca te simti obligat fata de interlocutor. Nici tu, nici persoana care iti propune ceea ce tu nu ai chef sa faci nu aveti de castigat de pe urma unui accept dat cu jumatate de gura sau cu jumatate de suflet.

 

Refuza politicos

Eticheta conteaza in orice facem in viata de zi cu zi, chiar daca nu ne dam seama. Un accept dat cu privirea in alta parte decat indreptata catre persoana care vine cu o propunere este la fel de rau primit ca un refuz rastit. Dar mai ales in cazurile de refuz este indicat sa fim politicosi: „Iti multumesc de invitatie, dar chiar nu am cum sa vin joi seara. Dar promit ca voi veni data viitoare”. Printr-un astfel de refuz dai dovada si de apreciere si de respect fata de persoana care vine cu propunerea, insa explici clar ca acel moment este inoportun pentru tine. Fara sa ii lasi timp de intrebari, te arati binevoitor cu privire la o viitoare intalnire pe care o vei accepta cu placere.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *