Search for content, post, videos

Cum identifici un mincinos, dupa indicii stiintifice

A minti bine si cu nonsalanta este un dar. Insa putin il detin. Multe persoane care mint se dau singure de gol pentru ca nu stiu, de fapt, sa minta „cu eficienta”. Ne putem da usor seama cand cineva minte daca suntem atenti la niste detalii!

 

Zilnic, auzim intre 10 si 200 de minciuni pe zi, se arata in studiile analitice ale organizatiei de specialitate Quantified Communications. Si atentie! Auzim un numar ridicat de minciuni, dar trebuie sa recunoastem fata de noi insine ca si noi mintim zilnic. Poate fi vorba de minciuni prin omisiune, prin denaturare sau prin exagerari, insa, in esenta, atata timp cat nu prezentam adevarul asa cum este el in realitate, atata timp cat incercam sa-l nuantam din motive obiective sau subiective, tot minciuna este.

 

Dincolo de a ne impune sa fim mai sinceri cu cei din jurul nostru, dupa ce am fost sinceri cu noi insine, putem sa acordam mai multa atentie cuvintelor si gesturilor celor din jurul nostru pentru a identifica marii mincinosi care ne inconjoara. Iata la ce trebuie sa fim atenti!

 

1. Mincinosii vorbesc mai putin despre ei insisi

 

Mincinosii se scot pe ei insisi din povestile spune pentru a crea distanta fata de situatie. Un exemplu concret este ciclistul Lance Armstrong, care a recunoscut, in ianuarie 2013, ca s-a dopat in cariera lui care cuprinde sapte titluri in Turul Frantei. Inainte de acel moment al marturisirii, de fiecare data cand era intrebat de practica folosirii substantelor care sporesc performantele, el se extragea din situatie, vorbind mereu de alte persoane sau alte contexte care nu-l includeau si pe el. In schimb, in ianuarie 2013, cand a marturisit ca s-a dopat, a folosit cu 75% mai multe pronune personale la persoana I (mie, imi, mi, pe mine, ma) decat in orice alta discutie despre dopaj avuta anterior.

 

2. Mincinosii sunt negativisti

 

Cand cineva minte, spre exemplu, cu privire la motivul pentru care a intarziat, cauta sa dea vina pe ceva anume, pe ceva negativ, afisand o atitudine negativa: „Trafic groaznic”, „Am dat de un idiot care m-a tinut din drum…”, etc. Motivul pentru care mincinosii prezinta minciunile in perspective negative este pentru ca, in sinea lor, in subconstient, se simt cumva vinovati pentru faptul ca mint.

 

3. Mincinosii sunt exagerat de concisi

 

Este dificil sa sustii o minciuna cu multe detalii, motiv pentru care mincinosii simplifica foarte mult minciunile, neintrand in detalii tocmai pentru ca, mai apoi, le-ar fi greu sa sustina „firul neadevarului”.

 

4. Mincinosii folosesc informatii nerelevante

 

Desi sunt concisi in minciuna, obisnuiesc sa ofere informatii nerelevante si vorbeste, in unele cazuri, haotic. Cu cat omului ii este mai greu sa urmareasca ceea ce spune un mincinos, fie pentru ca nu e coerent, fie pentru ca ofera detalii care nu-l intereseaza, acel om o sa incerce sa treaca peste acel subiect de conversatie facandu-i un serviciu mincinosului.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *