Search for content, post, videos

Cum gestionezi banii in relație. 3 mari greseli financiare pe care le comit cuplurile

Cand esti singur si te bazezi doar pe salariul tau, stii o treaba sigura, indiferent excesul sau neajunsul financiar.

Cand esti, insa, intr-o relatie serioasa in care viata de zi cu zi trebuie sustinuta de amandoi, desi pare mai simplu caci, teoretic, intra doua venituri in casa, pot aparea frustrari legate de bani si greseli financiare comise de ambii parteneri.

Numeroase studii arata ca banii sunt cel mai frecvent motiv de cearta in cuplu, iar – in unele cazuri – si motivul principal al divortului.

 

Un studiu comandat de publicatia SmartMoney a aratat ca peste 70% din cupluri discuta cel putin saptamanal despre banii si despre gestionarea lor.

A discuta o data pe saptamana despre bani nu pare sa ridice prea multe semnale de alarma, dar consultantul financiar Mary Claire Allvine atrage atentia ca multi dintre noi nu stim, de fapt, sa vorbim de bani. „Oamenii tind sa devina emotionali si sa reactioneze impulsiv cand discuta de finantate. Nu asa trebuie abordata problema, nici macar in cuplu. Partenerii trebuie sa gandeasca strategic”, spune Allvine.

Dintre toate greselile comise in relatia de cuplu sau in casatorie, consultantul financiar care a studiat si psihologia relationala atrage atentia ca sunt trei greseli frecvente comise de partneri.

 

1. Cine detine bani

Atitudinea gresita: Suntem impreuna in orice, dar nu si financiar.

Atitudinea potrivitia: Sunt banii mei, sunt banii tai, dar – cel mai important – sunt banii nostri.

 

Cum influenteaza casatoria sanatatea: avantajele si dezavantajele vietii in doi

 

Ginita Wall, cofondator al Institutului pentru Educarea Financiara a Femeilor, infiintat in 1988, spune ca „cuplurile care locuiesc impreuna sau sunt casatorite ar trebuie, la inceput, experimenteze: doua luni detine ea banii si gospodareste financiar casa, doua luni se ocupa el de acest proces. La final, isi vor da seama ca niciuna dintre variante nu este buna, ci combinarea lor este cheia reusitei. Intr-adevar, fiecare parteneri, atat el, cat si ea, trebuie sa aiba o anume autonomie financiara. Cu alte cuvinte, sa-si pastreze ceva din banii castigati, iar marea parte sa o dea in casa. Insa, pe langa autonomia individuala, trebuie sa invete sa-i detina impreuna”.

 

2. Gestionarea datoriei

Atitudinea gresita: Datoria TA ne va ruina. Gaseste o solutie ca sa o platesti.

Atitudinea potrivita: Este datoria NOASTRA. Hai sa gasim impreuna o solutie ca sa o platim.

 

Datoriile adunate de unul dintre parteneri fie inainte de relatia de cuplu, fie dupa, reprezinta unul dintre cele mai frecvente motive de cearta. Deseori, partenerii nu au aceeasi viziune asupra cat de mare sau cat de grava este datoria. In cele mai multe cazuri, unul dintre parteneri a intrat in relatie cu o datorie deja cumulata.

 

Intr-adevar, conteaza atat cat de mare este datoria, cat si faptul ca cel care o are trebuie sa fie sincer si sa marturiseasca existenta ei, pentru ca partenerul sa stie ce are de infruntat. Odata ce stie, ori accepta situatia, ori nu. In cazul in care accepta situatia, sa si-o si asume, spune Ginita Wall. „Pana una alta, cand iubim, cand ne angajam intr-o relatie serioasa, trebuie sa luam persoana respectiva si cu bune si cu rele, fie ca acestea tin de mediul profesional, de cercul de prieteni, de familie sau de bani.”

 

Solutia trebuie gasita si acceptata in doi, in caz contrar, toate vor duce fie la despartire, fie la divort, pentru cuplurile casatorite.

 

3. Monitorizarea cheltuielilor

Atitudinea gresita: Eu economisesc si tu cheltuiesti. Asta e problema!

Atitudinea potrivita: Amandoi cheltuim bani, doar ca pe lucruri diferite. Hai sa ne organizam bugetul.

 

Poate ea este pasionata de pantofi si o data pe luna se duce la coafor unde arunca cateva sute de lei bune pe tratamente de care care ea considera ca are nevoie si el le vede ca fiind pierdere de bani. Poate el este pasionat de ustensile de pescuit sau de gadgeturi, iar ea considera pasiunile lui niste mofturi costisitoare. Oricum ar fi, ambii parteneri au nevoi financiare si, de ce nu, mofturi financiare. Daca le indeplinesc sau nu tine de judecata fiecaruia si de necesitatea acelor obiecte sau servicii care costa bani.

 

Oricum ar fi, atitudinea potrivita poate scapa partenerii de certuri. „A cataloga partenerul ca cheltuitor este una dintre marile greseli comise in relatie. Studiile au aratat că barbatii si femeile cheltuiesc cam la fel, proportional cu veniturile, doar ca pe lucruri diferite”, atrage atentia Ruth Hayden, autor al cartii „For Richer, Not Poorer: The Money Book for Couples”.

 

Solutia este sa monitorizati impreuna cheltuielile, pe foaie sau chiar intr-un Excel. Abia la final de luna, cand veti vedea amandoi cat ati cheltuit si pe ce, va veti da seama chiar si singur de necesitatea acestor cheltuieli, daca-si au rostul sau nu, si daca este nevoie sa taiati dintr-o parte sau alta. Cand vine vorba de mofturi financiare, acele lucruri pe care vi le doriti din placere, puteti face cu randul. Intr-o luna, el (la 35 de ani) isi cumpara un playstation, iar luna urmatoare ea isi cumpara acea pereche de pantofi ridicol de scumpa.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *