Search for content, post, videos

Comportamentul la bautura: de ce unii sunt violenti cand consuma prea mult alcool

 

Un studiu efectuat in Finlanda arata ca, in cazul anumitor persoane, mostenirea genetica este „vinovata” pentru comportamentul execrabil pe care il au atunci cand exagereaza cu cantitatea bauturilor alcoolice. Persoanele care au o mutatie genetica denumita HTR2B Q20 sunt mai predispuse sa se comporte impulsiv si chiar violent atunci cand consuma alcool in exces, arata o cercetare coordonata de profesorul de psihiatrie Roope Tikkanen de la Universitatea din Helsinki.

Chiar daca oamenii de stiinta inca aduna informatii cu privire la cum genele afecteaza modul in care oamenii reactioneaza la alcool, cercetarea lui Tikkanen a stabilit o legatura directa mutatia genetica HTR2B Q20 si comportamentul impulsiv si violent pe care il au unii oameni la bautura.

Alcoolul iti afecteaza in doua moduri creierul. In primul rand, prea mult alcool altereaza activitatea anumitor neurotransmitator inducand organismului o stare mai relaxata, sedandu-l practic putin. In al doilea rand, prea mult alcool genereaza si o secretie sporita a dopaminei, la randul sau un neurotransmitator. Acest lucru duce la activarea centrilor recompensei din creier, inducand si mai mult o stare de bine organismului. Motiv pentru care omul este mai dispus sa recurga la fapte pe care, in mod constient, perfect treaza, nu le-ar indeplini. In cazul multora care consuma alcool in exces, acestia ajung sa cante karaoke sau sa danseze pe mese. Insa, in cazul anumitor persoane, aceasta predispozitie ia o turnura negativa, favorizand aparitia comportamentelor violente. De ce?

Echipa de cercetatori coordonata de Tikkanen a descoperit ca purtatorii mutatiei genetice HTR2B Q20 au un numar mai mic de receptori care controleaza comportamentul impulsiv. Atunci cand acestia consuma alcool peste masura, au o capacitate redusa de auto-control, motiv pentru care devin cu usurinta agresivi cu persoanele din jurul lor.

Specialistul finladez a atras, totusi, atentia ca, in mare, comportamentul agresiv recurent la o anumita persoana nu poate fi justificat prin mutatia genetica, numerosi alti factori actionand drept conglomerat de cauze pentru acesta.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *