Search for content, post, videos

Cele trei reguli pentru a „castiga” certurile in cuplu fara sa-ti superi partenerul

Certurile in cuplu nu trebuie sa fie generate de nevoia de a dovedi ca ai dreptate si a castiga in fata celuilalt, insa exista cateva reguli de baza prin care poti obtine consimtamantul partenerului fara sa se supere pe tine, existand astfel un „castig” pentru amandoi.

 

Chiar daca suntem constienti ca o cearta in cuplu nu este o „competitie” in care unui iese invingator si celalalt invins, multi dintre noi tindem sa ne lasam luati de val si recurgem la cuvinte si la un ton al vorbirii care lezeaza sentimentele celuilalt. Mai mult, nici nu „castigam” cearta. Aceasta deseori se incheie atunci cand partenerii au obosit certandu-se si lasa un gust amar. Exista in mijloace prin care poti pune punct unei certe in cuplu fara sa ai nici nu, nici partenerul senzatia ca unul a lasat mai mult decat celalalt. Asadar, poti incheia o cearta cu „castig” pentru amandoi. Iata cum!

 

1. Sa te vezi in „pielea” celuilalt

 

Legaturile stranse pe care le avem cu anumiti oameni apar pe fondul unei asimilari, a senzatiei ca celalalt este ca noi sau macar cat de cat asemanator. Acest aspect este cu atat mai valabil intr-o relatie de cuplu. Insa apropiere excesiva poate face ca unul dintre parteneri sa aiba, la un moment dat, impresia ca „stie mai bine” decat celalalt si sa-i ignore dorintele, nevoile, argumentele. In astfel de situatii, mai cu seama in mijlocul certurilor pasiv-agresive sau vulcanice, ar trebui sa ne punem in „pielea” celuilalt. „Eu cum m-as simti daca el mi-ar fi spus ce i-am spus eu adineauri?”, „Eu cum m-as simti daca el mi-ar da senzatia ca nu fac nimic bine asa cum ii dau eu senzatia?”. Sunt intrebari pertinente care ne permit sa ne temperam pe noi insine si sa calmam tensiunile in mijlocul disputelor.

 

2. Sa-ti mentii obiectivitatea

 

A fi neutru, a fi obiectiv este greu pentru foarte multe persoane intr-o relatie de cuplu care are ca specific subiectivitatea. Insa neutralitatea ar trebui sa fie o regula de aur pe care ar trebui sa o urmam in certuri. Mai exact, nu trebuie sa decretam „corect” sau „gresit”, „bine” sau „rau” cu privire la un anumit gest sau un anumit cuvant facut/adresat de celalalt. Asa cum am invatat ca in viata adevarul este undeva la mijloc, asa este si in relatiile de cuplu. Cu cat unul dintre parteneri este mai categoric, mai subiectiv, cu atat si celalalt va fi inclinat sa fie mai dur, mai categoric, mai subiectiv si sa decreteze de la sine „Asa e bine. Asa nu e bine”. Cu cat ne mentinem mai mult obiectivitatea si cu cat ascultam argumentele celuilalt inainte de a stabili ce e bine si ce nu, cu atat avem sanse mai mari sa iesim amandoi „invingatori” din cearta.

 

3. Sa recunosti tiparele

 

Fiecare om are propriul stil de a se certa si propriile actiuni, fel de a fi inainte de a incepe o cearta. La aceste tiparte trebuie sa avem mare atentie daca vrem sa incheiem rapid o cearta in cuplu, daca vrem sa evitam sa degenereze in tipete si urlete. Fiecare isi cunoaste partenerul si stie ce il scoate din sarite cel mai usor, stie cum se comporta cand are nervii intinsi la maximum, stie cand este cazul sa puna sare pe rana si cand nu. Pentru a nu pica ca musca in lapte, adica pentru a nu deschide o discutie delicata care se poate lasa cu o cearta, ar trebui sa evaluam inainte de toate starea de spirit a partenerului, dar si cea proprie. Sunt deseori situatii in care ne simtim noi cu nervii prea intinsi la maximum si stim prea bine ca vom rabufni dintr-un nimic, riscand sa iscam o cearta din nimic.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *