Search for content, post, videos

Cel mai bun mod de a rezolva problemele in relatia de cuplu

Comunicarea este, fara doar si poate, cea mai buna metoda de a atenua tensiunile in relatia de cuplu, insa nu este chiar atat de usor sa spui ce ai pe suflet fara sa omiti unele lucruri de teama ca-l ranesti pe celalalt.

 

Melissa Melms, editor pe relatii si sex la editia americana a revistei „Glamour”, a constatat ca multe intre impacarile reusite in relatie au pornit de la e-mailuri trimise de parteneri unul altuia. Odata problema expusa in scris, intrevederea si discutarea problemelor fata in fata s-a dovedit a fi mult mai usoara. In opinia ei, mesajele scrise cu ceea ce ne framanta in relatia de cuplu este metoda de comunicare si impacare cea mai apropiata de perfectiune.

 

Pe de alta parte, in opinia Christinei Steinorth, psihoterapeut si autor al cartii „Cue Cards for Life: Thoughtful Tips for Better Relationships”, cea mai buna metoda de a revolva divergentele din relatie este „sa comunici cu partenerul despre ceea ce te framanta fata in fata, cu cartile pe fata” din doua motive:

 

1. Este imposibil sa vezi expresiile fetei si limbajul trupului partenerului in momentul in care ia la cunostinta framantarile tale. Printr-un e-mail, nu vei sti, de fapt, cum a primit iubitul sau iubita oful tau. Totodata, se poate sa nu aiba timp sa se concetreze asupra mesajului tau scris. Poate este la serviciu, poate este intr-o sedinta de munca si citeste e-mailul pe telefon, devenind astfel incapabil sa continue sedinta, poate pur si simplu nu il vede si intarzie sa iti raspunda. De altfel, un raspuns intarziat sau unul laconic, din lipsa de timp, poate fi ofensator persoanei care l-a trimis si poate chiar inrautatii lucrurile.

 

2. Se poate ca partenerul care a primit si citit e-mailul sa considere ca simpla expunere in scris este suficienta pentru rezolvarea problemelor. Motiv pentru care nici nu o sa mi discute despre framantarile tale.

 

„De regula nu recomand prezentarea nemultumirilor in scris, ci discutia fata in fata pentru ca aceasta te elibereaza cu adevarat de anxietatea de care suferi si poate pune lucrurile intr-o alta perspectiva”, spune psihoterapeutul Steinorth.

 

 

Specialistul recomanda persoanelor care au sufletul ingreunat de probleme din relatie sa-si trimita mai intai siesi un e-mail in care sa scrie ceea ce le deranjeaza. „A-ti scrie tie insusi un e-mail este o metoda buna de a scoate cartile pe masa fata de tine. Daca astept macar o zi pana sa recitesti mailul, vei constata ca poate nu asa este situatia si ca durerea de moment si oboseala a distorsionat un pic adevarul. Decat sa transmit partenerul o problema reala sau prezentata nu tocmai veridic, mai bine iti transmiti mai intai tie”, continua psihoterapeutul Steinorth.

 

Cu toate acestea, editorul pe relatii Melissa Melms de la „Glamour” sustine ca, din experienta ei, dar si a altora, a trimite un e-mail iubitului in care ii spui ofurile tale este primul pas catre atenuarea tensiunilor si chiar unul cu rata mare de succes.

 

Recunoscand, totusi, ca punctele de vedere ale psihoterapeutului sunt demne de luat in seama, Melms a concluzionat ca sunt doua reguli esentiale in ceea ce priveste comunicarea in cuplu a problemelor:

 

1. „Gandeste-te cum ti-ai dori tu sa-ti comunice persoana iubita problemele pe care le are cu relatia voastra. Daca tie nu ti-ar conveni sa te trezesti cu un e-mail la serviciu, la birou, care sa contina toate intimitatile voastre dureroase, este firesc sa presupui ca nici lui nu i-ar conveni.”

 

2. „Poti sa trimiti e-mailuri cu problemele minore pe care le aveti in relatie, dar pentru cele majore nu lasa portite prin care unele lucruri ar putea sa se intelegea gresit si comunica-le fata in fata, sincer, cu toate cartile pe masa, fara menajamente fata de celalalt sau fata de tine.

 

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *