Search for content, post, videos

Ce vrea, de fapt, fiecare partener intr-o cearta in cuplu

Daca intrebi un om intr-o relatie de ce s-a certat cu partenerul o sa-ti raspunda, cel mai probabil, ca voia sa-l faca pe celalalt sa inteleaga ca are dreptate, sa ii deschida ochii. Total fals! Intr-o cearta in cuplu, partenerii cauta, de fapt, acelasi lucru care nu are nimic de-a face cu dreptate.

 

O persoana implicata intr-o relatie care se cearta cu iubitul nu vrea nimic altceva decat putere. De fapt, asta cauta sa-si dovedeasca fiecare dintre noi care ne certam cu partenerii: ca avem putere. Nu dreptate, nu simt al raspunderii, nu capacitatea de a intelege si a gestiona o situatie problematica, ci putere.

 

La aceasta concluzia a ajuns profesorul de psihologie si neurostiinta Keith Sanford si echipa sa de cercetatori, care au evaluat 455 de persoane, dintre care 50 erau cupluri, iar ambii parteneri erau prezenti la teste, in timp ce 355 de persoane erau implicate in relatii, dar partenerii loc nu erau prezenti la evaluare.

 

Cercetarile psihilogice anterioare au demonstrat ca intr-o cearta exista doua tipuri de sentimente resimtite de fiecare dintre parteneri, in mod separat: perceptia de neglijare, in care un partener are impresia ca este ignorat, si perceptia de amenintare, in care partenerul se simte foarte criticat si chiar amenintat de celalalt. Oamenii de stiinta au descoperit ca dintre acestea perceptia amenintarii este cea mai deranjanta. In continuarea cercetarii conduse de profesorul Sanford, savantii au cerut liste cu ceea ce si-ar dori fiecare dintre cei 455 de oameni atunci cand au certuri cu partenerii. Primele trei raspunsuri ale voluntarilor au fost „sa inceteze sa condamne”, „sa comunice mai mult cu mine” si „sa fie mai dispus la compromis”. Toate raspunsurile au fost a analizate, laolalta cu profilurile umane, oamenii de stiinta impartind toate dorintele voluntarilor in sase categorii: oprirea comportamentului advers, obtinerea puterii, demonstrarea implicarii, comunicarea mai buna, oferirea de afectiune si cererea iertarii.

 

Dintre toate aceste sase categorii de dorinte pe care le poate avea oricine in timpul unei certe, studiul a aratat ca cel mai frecvent un om care se cearta cu partenerul vrea, de fapt, sa obtina putere, sa-si dovedeasca puterea in timpul disputei si sa i se recunoasca puterea. De aceea cel care primeste, la final, raspunsul: „Bine, ai dreptate!”, chiar daca nu este astfel formulat, isi simte gadilat egoul.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *