Search for content, post, videos

Ce cuvinte NU trebuie folosite cand discuti cu un copil supraponderal sau obez

Obezitatea infantila a luat amploare in majoritatea tarilor evoluate sau in curs de dezvoltare de pe glob. Cercetatorii sustin ca parintii trebuie aiba grija la cuvintele alese in discutiile cu ei despre problemele de greutate pe care le au.

Un studiu efectuat de Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii americane Yale arata ca parintii trebuie sa tina cont de sensibilitatea celor mici, care au kilograme in exces inca de la varste fragede. Anumite cuvinte sunt chiar interzise in abordare.

"Pediatrii si ceilalti medici au rol important cand vine vorba de prevenirea si tratamentul obezitatii, dar eforturile lor sunt subminate de un limbaj care-i marginalizeaza pe copii", a declarat coordonatorul studiului, Rebecca Puhl, director de cercetare la Centrul pentru Politici Alimentare si Obezitate al Universitatii Yale.

Cercetatorii au cerut parerile la 445 de parinti privind termenii pe care ii folosesc in discutiile pe care le au cu micutii despre probleme de greutate.

Cuvintele "obez", "gras" si "durduliu" sunt total contraindicate, aruncand un stigmat asupra copilului care are un surplus de kilograme, in timp ce expresia "greutate nesanatoasa" este cea recomandata in conversatie.

Totodata, oamenii de stiinta au constatat ca cei mici reactioneaza bine la termenii mai specializati precum "indice de masa corporala", "probleme de greutate" si "supraponderal".

"Obez", "gras", "durduliu" sau "extreme de obez" au inregistrat un nivel de marginalizare de 60% la copiii carora le-au fost adresate expresiile, informeaza LiveScience.

Pe de alta parte, putini parinti recunosc ca odraslele lor au probleme de greutate, relateaza BBC News. Potrivit unei statistici efectuate in Marea Britanie, doar 14% dintr-o mie de parinti intervievati au recunoscut ca micutii lor sunt supraponderali sau obezi.

Desi nivelul obezitatii infantile in Romania nu este atat de ridicat precum in Regatul Unit sau in SUA, cazurile de copii cu kilograme in plus s-au inmultit considerabil in ultimii ani si in tara noastra, a atras atentia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului National de Cercetari Alimentare (INCA). El a apreciat ca mediul familial din Romania nu este un exemplu bun pentru cei mici, care sunt lasati la "discretia" bunicilor si a parintilor.

"Copiii nu sunt invatati sa aiba mese regulate, iar pe cei care refuza sa manance parintii ii stimuleaza cu tot felul de dulciuri rafinate in loc sa le ofere fructele atat de importante pentru organism", a declarat profesorul Mencinicopschi.

Directorul INCA a amintit de studiile care arata ca obezitatea infantila este in crestere si in Romania iar acest fenomen atrage patologii, respectiv boli cronice, care pana acum erau caracteristice adultilor.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *