Search for content, post, videos

Cat de usor este sa ranesti un barbat, in functie de respectul de sine

Reprezentantii sexului tare sunt, intr-o privinta, mai slabi decat reprezentantele asa-zisului “sex slab”.

Mai exact, barbatii se lasa mai repede daramati psihic atunci cand stima de sine le este ranita, cum ar fi situatiile in care partenerele lor au parte de mai mult succes decat ei.

 

Barbatul trebuie sa fie primul in toate, de la cariera, la casa, la familie sau la gasca de prieteni. Cel putin asa si-ar dori fiecare barbat, in sinea lui. O mare parte din reprezentantii sexului tare a inteles ca acest lucru este, practic, imposibil, ca nu poti fi primul in toate.

 

Cu toate acestea, exista o situatie careia barbatii pur si simplu nu-i pot face fata: cand partenerele lor sunt mai realizate profesional si financiar decat ei. De altfel, cu cat o femeie are mai mult succes, cu atat stima de sine a iubitului ei este mai joasa.

 

De la experientele din viata de zi cu zi a unor cupluri la studii sociologice si psihologice, faptul ca stima de sine a barbatului este mult mai sensibila decat cea a femeii este un lucru dovedit. Chiar daca nu recunosc, in subconstient, barbatii sunt mult mai usor de ranit, mai ales neintentionat, atunci cand simt ca sunt depasiti de propriile partenere.

 

Aceasta situatii apare atunci cand el si ea fac aceleasi lucruri, chiar daca activitatile sunt diferite. Poate fi vorba de serviciu. Indiferent ca domeniile de activitate difera total, barbatul isi va simti stima de sine lezata, doborata, daca iubita lui va avansa mai rapid in ierarhie si va castiga mai multi bani decat el. Dar poate fi vorba si de curele de slabire in cuplu, cand ambii parteneri ajung la concluzia ca trebuie sa dea jos cateva kilograme si decid sa intre la regim. Daca ea va slabi mai mult decat el, este de asteptat ca el sa se simta amenintat de “performantele” ei crescute.

 

Desi pentru o minte detasata de situatie acest lucru poate parea copilaresc, reactia masculina este aproape naturala, caci provine din spiritul competitiv al barbatului care – Da! – este in competitie si cu propria partenera, fie iubita, fie logodnica, fie sotie!

 

Un barbat vede, adesea, in succesul partenerei propriul esec, chiar daca, in realitate, cei doi nu luau parte la aceeasi competite (poate ea lucreaza in industria farmaceutica, iar el este inginer constructor).

 

Pe de alta parte, succesul barbatului nu afecteaza stima de sine a femeii. Mai mult, femeile au capacitatea de a internaliza succesul partenerilor lor, bucurandu-se laolalta cu ei pentru reusita, fara sa le fie lezat egoul sau sa resimta cumva invidie. Acest fenomen are loc atat pentru ca femeile nu au aceeasi fire competitiva ca barbati, cat si pentru ca toate lumea se asteapta ca barbatii sa aiba succes, conceptul fiind inradacinat in constiinta colectiva.

 

Majoritatea persoanelor – femei si barbati deopotriva – considera aproape firesc ca un barbat sa fie inteligent, promitator si de succes, iar femeile sa stea cumva intr-un con de umbra generat de partenerii lor. Insa atunci cand femeia are performante neasteptat de bune, profesional si financiar, ego-ul masculin primeste adesea o lovitura dura, iar reusita femeii se resimte ca esecul barbatului, in mintea acestuia.  

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *