Search for content, post, videos

Casnicia ta este toxica pentru tine? Repar-o inainte sa fie prea tarziu!

Casnicia poate aduce beneficii asupra sanatatii fizice si psihice, dar persoanele care au vieti nefericite in cuplu nu se bucura de aceste beneficii, ci dimpotriva, sufera atat pe plan fizic, cat si pe plan emotial si psihic.

 

Un studiu recent a demonstrat ca o casnicie nesatisfacatoare creste nivelul de stres si deterioreaza sanatatea. O alta cercetare a aratat ca persoanele care au relatii ce implica trairi negative sunt mai expuse riscului de a suferi de boli de inima.

 

Acest lucru nu inseamna ca o casnicie fericita te face sanatos si una nefericita bolnav, dar un lucru este cert: viata in doi lipsita de satisfacii, plina de tensiuni si griji afecteaza sanatatea fizica si psihica.

 

Dar exista cai prin care poti atenua probleme din casnicie, spre binele relatiei, dar si al starii de sanatate.

 

Nu subestima stresul

 

“Daca ai o casnicie nefericita, nu subestima stresul pe care il porti pe umer in mod permanent. Daca relatia implica momente tensionate in fiecare zi, certuri sau perioade in care pur si simplu partenerii se trateaza cu spatele si nu-si vorbesc, este clar ca amandoi isi compromit astfel starea de sanatate”, spune Sharon Rivkin, psihoterapeut familial. Insa, chiar si dupa ani de trait in astfel de situatii, poti remedia problemele in casnicie. Primul pas este sa le constientizezi si sa le recunosti in sinea ta, mai intai fata de tine.

 

Spune ce ai pe suflet

 

Orice cuplu intampina provocari, obstacole care pot parea de nedepasit. Dar daca vorbeste despre ele, despre problemele exterioare casniciei, dar si de cele interioare relatiei de cuplu, de starile de tensiune, de cum te simti tu ca om si sot/sotie, de nemultumirile tale, poti reduce distanta dintre tine si partener, sustine psihologul Susan Heitler din Denver. Una dintre pacientele ei, Joy, isi aminteste ca ea insasi evita sa discute despre problemele pe care le avea cu sotul ei care tocmai scapase de patima alcoolului si incerca din rasputeri sa se mentina curat, tocmai din nevoia de a-l proteja. “Dar simteam zilnic ca pasesc pe coji de oua. Incercam sa fac tot posibilul ca totul sa fie bine, sa nu aiba niciun factor care sa-l impunga catre sticla de alcool. Insa toate incercarile mele nu au facut nimic altcev decat sa ne distanteze, sa ne rupa puntile de comunicare. El a cazut in depresie”, isi aminteste Joy. Din acest motiv psihologul Heitler sustine comunicarea, indiferent cat de incomod sau dureros este pentru unul sau pentru ambii parteneri.

 

Asculta cu adevarat ce spune celalalt

 

Un obicei prost al majoritatii oamenilor care sunt implicati intr-o relatie este sa ia totul persoanal si sa raporteze orice situatie sau vorba spusa la ei. Astfel ca aceste persoane nu asculta, de fapt, ce spune partenerul lor, ci interpreteaza dupa propria logica si propriile trairi. Psihoterapeutul familial Rivkin atrage atentia ca multe casnicii sufera de aceasta hiba de comunicare. “Una este sa asculti si alta sa si intelegi ce vrea sa transmita celalalt”, afirma Rivkin.

 

“Nu te ancora de un cuvant rostit de iubit pentru care sa incepi sa cauti argumente contra. Asculta. Mai mult, organizati-va discutiile. Stabiliti de la bun inceput sa vorbiti pe rand, fara sa va intrerupeti. Desi nu suna bine ideea de organizare a conversatiilor intre parteneri, multe persoane obisnuiesc sa-si intrerupa sotul/sotia in timpul discursului, fapt ce nu face nimic altceva decat sa inradacineze ideea in mintea celuilalta ca partenerul-intrerupator este prea preocupat de sine ca sa acorde atentie vorbelui celuilalt”, spune Rivkin.

 

Evitati jocul invinovatirii

 

Invinovatirea reciproca este o caracteristica a cuplurilor nefecitie in casatorie. Nimeni nu contesta ca celalalt a gresit, dar pentru a rezolva problema fiecare dintre parteneri trebuie sa admita ca a gresit si el, personal, sa-si recunoasca siesi acest lucru si apoi cu voce tare in fara celuilalt. Vina in cuplu se imparte mai mareu intre parteneri.

 

Da dovada de apreciere

 

Chiar daca lucrurile au mers prost in relatie, in mare, dovedeste ca inca apreciezi micile gesturi de iubire si de tandrete. Ca este vorba de o imbratisare in timpul noptii sau de cafeaua deja facuta de dimineata, orice lucru mic trebuie apreciat, iar aprecierea trebuie dovedita explicit, mai ales in perioade de tensiune in relatia de casnicie.

 

Lasa timpul sa vindece

 

Chiar daca ati pus toate cartile pe masa, chiar daca fiecare si-a asumat propriile greseli, chiar daca ati depasit pragul sinceritatii dureroase spre binele relatiei, trebuie sa lasati timpul sa treaca si sa vindece ranile. Practic, relatia de casnicie este intr-o forma de convalescenta, motiv pentru care ambii parteneri sunt vulnerabili, se simt expusi si chiar indurerati. Trecerea timpului vindeca aceste cicatrici, mai ales daca ambii parteneri incearca sa fie mai tandri si mai apropiati unul de celalalt.

 

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *