Search for content, post, videos

Cand relatia de cuplu te imbolnaveste

Cand apar probleme in relatia de cuplu exista si riscul aparitiei problemelor de sanatate. Starile de nervozitate si lipsa de siguranta in viata amoroasa pot dauna sanatatii, au descoperit oamenii de stiinta din SUA.

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) arata ca grijile si lipsa sigurantei in relatia de cuplu afecteaza sanatatea partenerilor, pentru ca starile de spirit aparute duc la cresterea nivelului cortizolului in sange, hormon al stresului, dar si la scaderea imunitatii, informează HealthDay News.

Oamenii de stiinta de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au descoperit ca cuplurile casatorite marcate de stari de anxietate – cauzate, spre exemplu, de intrebarea „Oare ma mai iubeste?” – au prezentat nivelul ridicate de cortizol si mai putine celule T. O deficienta a celor din urma scade capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva infectiilor, atrage atentia Lisa Jaremka.

„Grijile care tine de respingere si sentimente de dragoste au consecinte psihologice, emotionale, dar si fizice asupra organismului”, adauga Jaremka, de la Institutul de Cercerare in Medicina Comportamentala din cadrul Universitatii de Stat din Ohio.

Jaremka si echipa ei de cercetatori au analizat 85 de cupluri pe o perioada de 12 ani. Voluntarilor le-au fost efectuate analize care sa arate nivelul cortizolului si al celulelor T in organism, dar le-au fost evaluate si relatiile de cuplu, nivelul de anxietate, temerile si calitatea somnului.

Participantii la studiu care erau ingrijorati de relatia de cuplu avea cu 11% mai mult cortizol, hormon al stresului, in corp, si cu 11% pana la 22% mai putine celule T decat cuplurile care erau multumite de relatia pe care o aveau.

Studiul demonstreaza ca hormonul cortizol, secretat excesiv in perioade de stres si griji, afecteaza productia de celule T in organism. Deficienta lor duce la slabirea sistemului imunitar.

Jaremka atrage atentia ca exista numeroase probleme survenite pe fondul grijilor care duc la scaderea imunitatii. „Consecintele negative ale cresterii cortizolului si scaderii celulelor T nu se limiteaza doar la o gripa obisnuita, contractata mai usor din cauza unui organism slabit. Repercusiunile sunt asociate cu probleme de inima, de somn, depresie si multe alte afectiuni.”

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *