Search for content, post, videos

Bolile cu transmitere sexuala care iti pot strica vara. Riscuri la care te expui in sezonul estival

In sezonul estival riscul unui contact sexual fara protectie este mai ridicat. Insa trebuie sa aveti mare grija si sa nu va lasati dusi de val.

Riscul este urias si de multe ori va poate afecta pe o perioada lunga de timp.

Pentru a nu-ti strica vara, invata sa te feresti de boli. Iata 3 dintre bolile care iti pot umbri distractia in sezonul estival.

HPV

Un virus cu 100 de fete – cam atatea tipuri are – care fie ne poate lasa în pace, deşi îl avem în organism, fie ne poate înfrange – tipurile 16 si 18 sunt legate de grosul cazurilor de cancer de col uterin. Cancer la care Romania este fruntasa in Uniunea Europeană. Il luam prin contact sexual, se poate strecura in viata noastra fara niciun fel de simptom (doar tipurile considerate cu risc cancerigen scazut au simptome neplacute), iar la un Papanicolau de rutina – il faceti cel putin o data pe an, da? – aflam si de infecţie, şi de urmările ei, mai mari sau mai mici. Pot fi de la uşoare modificări celulare, la necruţătorul diagnostic de cancer.

Bacteria Chlamydia trachomatis

O infecţie luată prin, aţi ghicit, tot act sexual neprotejat. Si aceasta infectie este extrem de discreta – 75% dintre femeile infectate si 50% dintre barbati, nu au niciun simptom. Bacteria isi vede insa linistita de treaba si asa a reusit sa fie recunoscuta ca bacteria infertilitatii. Poate „astupa” trompele uterine, în cazul femeilor şi poate duce la azoospermie (absenţa spermatozoizilor) în cazul bărbaţilor, potrivit csid.ro.

Infectia cu gonococ

Gonoreea, pe intelesul tuturor, face si ea parte din grupul bolilor cu transmitere sexuala care se strecoară tiptil in vietile noastre. Si in cazul ei, simptomele la femei lipsesc sau nu sunt atât de importante încât să fie luate în seamă. Nemarcată şi netrată, infecţia se raspandeste si duce la boala inflamatorie pelviană care se leagă tot de infertilitate. La bărbaţi este un pic mai simplu – infecţia le ei este depistată mai usor si, odata tratata, fertilitatea isi revine. Femeile insa, nu pot spune acelasi lucru.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *