Search for content, post, videos

Atractia sexuala fata de obiecte: cand devin fetisurile un pericol?

Multe persoane considera, din principiu, atractia sexuala fata de obiecte ceva anormal, dubios, poate chiar o tulburare mintala. Dar cu totii avem anumite pasiuni pentru anumite obiecte care ne starnesc imaginatia sexuala.

 

Atractia sexuala fata de obiecte poate fi o boala mintala, dar in cele mai multe cazuri nu este o problema psihologica.

 

Pana una alta, ce este rau iti ati spori nivelul de excitare cu ajutorul anumitor obiecte, cum ar fi o pereche de dresuri, lenjerie intima, pantofi cu toc sau o cravata pe un trup gol?! Este firesc si perfect acceptabil din punct de vedere sexual, atata timp cat starea de excitare nu este conditionata de prezenta obiectului-pasiune.

 

Medico-psihologic, parafilia (fetisismul) este explicat ca fiind o experienta multisenzoriala, care poate consta in mirosirea, atingerea, gustarea sau pur si simplu privitul obiectului care reprezinta centrul interesului din punct de vedere sexual.

 

Fetisul in sine devine o problema atunci cand omul care are o pasiune pentru anumite obiecte nu mai simte excitare fara obiectul fetisului sau.

 

Totodata, fetisul este periculos atunci cand iti afecteaza viata de zi cu zi. Spre exemplu, in literatura de specialitate exista un caz celebru in care un barbat, care avea ca fetis pantofii, a ajuns sa fure incaltarile colegilor lor din pasiunea sa bolnavicioasa. A inceput mai intai prin a-i admira, apoi nu-si mai lua ochii de la incaltari. Scapa pe jos, intentionat, diverse obiecte ca sa aiba un pretext pentru a se apleca si a fi mai aproape de pantofii colegilor sai. A sfarsit prin a smulge din picioare pantofii colegilor sai si, bineinteles, prin a fi concediat.

 

Desi astfel de situatii sunt clare in ceea ce priveste fetisurile, clasificarea parafiliei este un teritoriu minat, pentru ca granita dintre ce este normal si ce nu este normal este foarte fina. In timp ce aquafilia, fetisul pentru apa, nu este neaparat deranjant pentru multi, clismofilia sau atractia sexuala prin practica clismelor incrunta multe sprancene. Insa, pana una alta, atata timp cat ambii parteneri sunt de acord cu practicarea unui anumit fetis, fara sa deranjeze persoane neimplicate in momentul sexual si fara a avea probleme de comportament in viata sociala, o mare parte din fetisuri sunt permise, atata timp cat nu incalca legea (pedofilia, spre exemplu, sau necrofilia).

 

Un exemplu clar pentru normalitatea si anormalitatea fetisurilor o reprezinta homosexualitatea. In urma cu aproximativ 50 de ani, homosexualitatea era considerata o tulburare psihologica, o forma de parafilie. Odata cu trecerea timpul si cu o mai mare intelegere a fenomenului, homosexualitatea a scapat de acest stigmat.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *