Search for content, post, videos

Adevarul despre dependenta de sex: este o afectiune reala sau doar un mit

Am auzit cu totii de dependenta de sex, mai ales in randul starurilor de peste Ocean, insa putini stim ca inca exista numeroase dezbateri stiintifice si medicale in ceea ce priveste incadrarea acestei dependente.

 

Oamenii de stiinta inca discuta in contradictoriu daca ar trebui sa consideram nevoia exagerata de sex o dependenta sau, pur si simplu, un stil de viata sau daca exista, in realitate, o alta problema psihologica ce are doar ca efect nevoia ridicata de sex, aceasta nefiind in sine o cauza.

 

Adictia sexuala tine la fel de mult de sex cum tulburarile alimentare tin de mancare sau practicarea compulsiva, patologica a jocurilor de noroc tine de bani. Cu alte cuvinte, oamenii cu „dependenta de sex” nu tanjesc, pur si simplu, dupa mai multe partide de sex decat un „om normal”, ci sufera de alte probleme ascunse, precum stresule excesiv, anxietatea, depresia, sentimentul acut de rusine, care ii predispune la un comportament sexual riscant.

 

Exista numeroase probleme de fond in spatele dependentei de sex si de asta isi dau seama mai ales psihoterapeutii care trateaza persoane care au primit „eticheta” de dependent sexual. De altfel, nu tratezi propriu-zis dependenta de sex, ci celalte probleme psihologice si emotionale de fond de care sufera individul ce se refugiaza, practic, intre asternuturi, atunci cand propriile probleme de viata, interne il surmeneaza. La fel se intampla si in cazul persoanelor suferinde de tulburari alimentare precum anorexia sau bulimia, unde nu numarul de kilograme sau mancare sunt problemele, ci starea psihica si emotionala generala a pacientului.

 

Dependenta de sex versus tulburarea hipersexuala

 

Mai mult, psihologii prefera, mai degraba, termenul de „tulburare hipersexuala” decat cel de „dependenta de sex” atunci cand vorbesc despre aceasta problema, pentru ca cel din urma, cel mai cunoscut de altfel, aduce cu sine numeroase preconceptii.

 

Practic, cineva prezinta semnele tulburarii hipersexuale atunci cand nevoile lui sexuale pe care si le indeplineste ii afecteaza viata de zi cu zi, in societate si in familie. Exemple concrete: atunci cand un om isi arunca jumatate din venitul lunar pe prostituate sau cand cineva se uita in mod constant pe site-uri pentru adulti la serviciu si risca sa-si piarda, astfel, locul de munca.

 

Va intrebati „Cine ar face asa ceva?” Ei bine, cineva care are probleme care i-au scapat de sub control, care nu mai stie cum sa le rezolva, care se simte surmenat de propria lui viata. Cum ajunge o astfel de persoana sa ceara ajutorul unui psihoterapeut? De regula, dupa o „criza”. Aceasta criza poate fi concedierea de la locul de munca, prinsul sotului in timpul actului sexual adulter de catre sotie sau chiar masturbarea si expunerea fizicului nud in public. Oricum ar fi, o „criza” in cazul persoanelor cu tulburare hipersexuala este asociata intotdeauna cu un puternic sentiment de rusine, dar si de rasuflare, caci, in sinea lor, se simt usurati ca au fost prinsi, ca nu trebuie sa se mai ascunda, sa duca vieti aproape duble.

 

Dependenta de sex in interiorul creierului

 

Cauzele tulburarii hipersexuale sunt inca necunoscute, neuropsihiatrii necunoscand mecanismele propriu-zise ale creierului asociate cu acest timp de tulburare. Insa tot mai multe semne indica faptul ca se aseamana cu cea a pariatului patologic sau a altor turlburari obsesiv-compulsive.

 

Neuropsihiatrii au descoperit in cazul persoanelor cu tulburare hipersexuala niveluri anormale de dopamine si de serotonina la nivelul creierului, dar si probleme de atentie, de control asupra impulsurilor, precum si dezechilibre emotionale severe si recurente.

 

Asa cum nu exista simptome prestabilite pentru diagnosticarea tulburarii hipersexuale, spre deosebire de simptomele gripei, spre exemplu, asa nu exista niciun tratament prestabilit. Consilierea psihologica este absolut obligatorie, evident, in cazul pacientilor care constientizeaza ca au nevoie de ajutor. Totodata, unele medicamente folosite in cazul altor tulburari obsesiv-compulsive pot fi de ajutor pentru temperarea starilor de necesitate acuta de sex in momentul in care „adictia” cere satisfacere.

loading...
<

3 comments

 • <cite itemprop="author">liliana</cite>

  Fa ceva cu viata ta!

  Lucrezi la calculatorul tau.

  Castiga-ti linistea financiara folosind timpul si calculatorul tau, full-time
  sau part-time, cum vrei tu! Conteaza ce vei face de acum incolo, nu
  ce ai facut pana in acest moment. Beneficiezi de curs online gratuit
  si apoi indrumare pas cu pas! Vino cu noi sa cucerim piata nationala
  si mondiala si sa castigam bani. Suntem mii de parteneri! Plata
  castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Astept de
  la tine seriozitate si dorinta de a invata ceva nou si de viitor.
  Ofer alte detalii (si daca doresti o sa ne cunoastem) dupa ce trimiti
  textul ”Vreau informatii” la adresa de email:
  liliana.business.online@gmail.com

 • <cite itemprop="author">Zizou Sez</cite>

  Singura
  calitate de care ai nevoie pentru a reuşi: putere mentală. Asta scrie celebrul
  Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori
  part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la
  nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți
  mesajul PROIECT la adresa de email zizou_sez@yahoo.com

 • <cite itemprop="author">consiliere</cite>

  Grup de sprijin si consiliere, in Bucuresti, pentru femei si barbati aflati in relatii disfunctionale, toxice si/sau abuzive, care vor sa afle cum pot iesi din cercul vicios care le afecteaza viata.Inscrieri si detalii la dragoste.dependenta@gmail.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *