Search for content, post, videos

Adevarul crud despre abuzul emotional: de ce te trateaza rau partenerul de cuplu

Exista numeroase cazuri in care femeile sunt abuzate emotional de partenerii de cuplu, iar aici nu ne referim neaparat la violenta fizica, ci la agresivitatea psihica si emotionala care este deopotriva toxica si periculoasa pentru fiecare individ in parte.

 

In cazul in care „tratamentul rau” implica violenta fizica, nu exista comentarii de facut, scuze si circumstante de descoperit, ci o singura solutie: parasirea partenerului agresiv, ruperea oricarui contact cu acesta.

 

Insa, daca in cazul violentei fizice este usor de stabilit „solutia”, in cazul abuzului emotional care implica agresivitate psihica si emotionala din partea barbatului lucrurile sunt mult mai complicate. Este mai dificil sa parasesti un barbat agresiv comportamental cu tine decat unul agresiv fizic, caci este vorba de o relatie de cuplu aflata in „zona gri”.

 

Dar ce presupune „ma trateaza rau iubitul” daca nu implica violenta fizica? Ei bine, abuzul emotional implica strictete si agresivitate psihica si emotionala care se materializeaza in intregul sau comportament.

 

Abuzul emotional poate presupune refuzul de a petrece timpul liber in prezenta partenerului sau, dimpotriva, sufocarea acestuia, precum si crearea unui sentiment de inferioritate, inducandu-i acestuia ideea ca el nu merita nimic din ce are. Totodata, abuzul emotional poate implica tipete si urlete, mai toate nejustificate, insulte si ridiculizarea partenerului cazut victima atat in spatiul personal, cat si in public. Abuzul emotional poate implica si inducerea fricii partenerului prin intimidare, determinand partenerul-victima sa-si spune deseori „Eu nu fac asta pentru ca nu stiu cum va reactiona” sau „Daca afla, nu stiu ce-mi face”. Si izolarea partenerului este tot o forma a abuzului emotional, lipsindu-l de orice comunicare cu alte persoane.

 

Exemple concrete de abuz emotional in relatia de cuplu:

 

– Vrei sa iesi in oras cu o prietena si-ti spune, pe un ton destul de dur, ca mai bine va vedeti acasa, iar tu simti ca nu ai de ales decat sa te vezi in casa cu acea prietena sau deloc;

 

– Iti contorizeaza fiecare bani cheltuit, fiind nevoita sa-i explici fiecare produs in parte pe care trebuie sa ti-l cumperi ca sa iei bani din casa (chiar daca ii produci tu sau nu);

 

– Se rasteste din senin la tine, parand ca-si varsa nervii pe tine dupa o zi de munca;

 

– Insista sa faceti sex si chiar faceti sex indiferent daca vrei sau nu, in ciuda oboselii, a oricaror dureri fizice sau oricarei stari emotionale, iar daca incerci totusi sa-l refuzi cu blandete el gaseste o cale (din vorbe si din privire) prin care sa te faca sa te simti vinovata ca il refuzi;

 

– Iesiti in oras impreuna si-ti spune pe sleau si fara menajamente ca arati groaznic in hainele alea si ca el nu iese asa cu tine pe strada.

Indiferent de cum se comporta partenerul abuziv, un aspect este comun: acesta induce sentimentul de vinovatie si de inferioritate in partenerul cazut victima in relatia de cuplu!

 

Totusi, de ce se ajunge intr-o astfel de situatie?

 

Adevarul crud este ca femeile cazute victime unor parteneri abuzivi permit ca aceasta evolutie, permit practic sa se intample astfel, iar in spatele acestei permisiuni tacite, aproape inconstiente se afla numeroase probleme de incredere in sine.

 

Odata ce au permis o singura data un gest sau o vorba abuziva emotional, aceste persoane transmit, fara sa-si dea seama si fara sa-si doreasca, partenerului: „Multumesc. Asa vreau sa fiu tratata. Mai mult, te rog”.

 

Iar aceasta probleme are la baza lipsa de incredere in sine. Persoanele care accepta tratament abuziv emotional fie au gasit, la un moment dat, partenerul ideal (in viziunea lor), dar s-a dovedit a fi un nemernic si, din lipsa de maturitate, au acceptat toate mizeriile pentru o farama de afectivitate, fie pur si simplu nu cred ca pot mai mult, ca merita mai mult de atat.

 

loading...
<

1 comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *