Search for content, post, videos

7 motive pentru a avea un animal in casa

Intri in casa dupa o zi stresanta de munca si-l vezi gudurandu-se printre picioarele tale. De indata, grijile dispar. Astfel de experiente personale au dus la aparitia zooterapiei. Dupa sase decenii de terapie cu animale, cercetatorii inca mai descopera beneficiile nebanuite ale zooterapiei.

Povestea terapiei cu animale incepe prin anul 1950, cand psihologul Boris Levinson, care trata un copil autist, a observat ca prezenta cainelui sau Jingles il determina pe micut sa se exteriorizeze. In scurt timp, el a pus bazele Terapiei Asistate de Animale.

Au mai trecut, insa, doua decenii pana la recunoasterea zooterapia de catre comunitatea medicala din SUA. Intarirea sanatatii psihice, scaderea tensiunii arteriale, exteriorizarea verbala si cresterea stimei de sine sunt printre primele rezultate pozitive ale zooterapiei, descoperite in urma cu mai multe decenii.

Literatura de specialitate contine nenumarate studii care arata modurile diferite de actiune ale terapiei cu animale asupra psihicului si asupra organismului, scrie "The Huffington Post".

O cercetare publicata in "The Journal of Lifelong Learning in Psychiatry", efectuata pe pacienti cu tulburari psihice, internati la psihiatrie, arata ca sedintele psihoterapeutice asistate de animale reduc semnificativ anxietatea bolnavilor.

Seria "Journals of Gerontology" a notat, totodata, ca prezenta unui animal in casa reduce singuratatea in randul batranilor si chiar duce la ameliorarea starii de sanatate.

O echipa de cercetatori de la Colegiul de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii de stat din Washington (SUA) a descoperit ca deficienta de socializare a copiilor cu tulburari pervasive de dezvoltare (precum autismul) poate fi contracarata prin zooterapie.

Cele mai recente studii prezinta si alte beneficii ale terapiei cu animale.

1. Alunga alergiile

Animalele de casa pot preveni eczemele si anumite alergii aparute la copii. Oamenii de stiintă au constatat ca incidenta bolilor de piele este mai mica la bebelusii si copiii mici care au in preajma lor caini, fata de cei care cresc fara animale in casa. Totodata, un copil care a locuit alaturi de o pisica sau de un caine, dupa primul an de viata, are un risc scazut de a dezvolta alergii pe parcursul vietii.

2.  Mai putine vizite la doctor

Proprietarii de animale au mai rar nevoie de ajutor medical, fata de persoanele care nu ingrijesc animale. Astfel, costurile de asistenta medicala sunt mai mici la fiecare proprietar.

3. Colesterol redus

Potrivit unui studiu efectuat de Centrul National de Boli Infectioase din SUA, persoanele care au animale in casa prezinta niveluri mai scazute ale colesterolului si ale trigliceridelor in sange.

4. Te relaxeaza

Animalele reprezinta un "tratament" eficient pentru reducerea tensiunii arteriale si reglarea batailor inimii la adulti. Pisicile, cainii si chiar pestii din acvariu micsoreaza nivelul de stres, atat la oamenii mari, cat si la copii. Din acest motiv, multi medici stomatologi au pus acvarii cu pesti in salile de asteptare, pentru a reduce nervozitatea si teama pacientilor.

5. Te tin in forma

Indiferent de varsta, persoanele care au animale, mai ales caini, fac mai multa miscare decat cei fara. Desi nu este de mirarea ca detinatorii de caini sunt mai activi fizic decat cei care nu au animale, acelasi fenomen a fost constatat de cercetatori si la persoanele care au pisici sau pesti. Totodată, rata obezitatii este mult mai mica in rândul proprietarilor de animale- de orice fel.

6. Sunt "pe placul inimii" tale

Persoanele care au animale in casa au mai multe sanse de supravietuire in cazul producerii unui atac de cord, indiferent de severitatea lui, comparativ cu cele care nu au.

7. Te fac sa zambesti

Dincolo de toate beneficiile aduse sanatatii fizice, animalele au un efect extraordinar asupra starii de spirit. Deseori, reusesc sa-ti stearga ridurile de incruntare de pe frunte, cauzate de grijile de zi cu zi. Mai putina tensiune si mai mult zambet valoareaza mult pentru psihicul fiecaruia si pentru bunastarea emotionala a intregii familii.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *