Search for content, post, videos

6 mituri care iti pot distruge relatia

Exista sute de mituri privind relatia dintre o femeie si un barbat, iar a crede in unele dintre ele poate eroda fericirea in cuplu, poate distruge intimitatea si chiar duce la despartire.

 

Cand te gandesti ca o relatie trebuie sa fie intr-un anumit fel, iar a ta nu este asa, apar frustarile. Cu cat numarul frustrarilor este mai mare cu atat mai mult exista riscul de despartire, pentru ca nemultumirile pe termen lung erodeaza fericirea in cuplu. Deseori, faptul ca nu avem in relatie ceea ce credeam noi ca trebuie sa avem din prisma preconceptiilor, a miturilor dobandite de-a lungul timpului genereaza frustrari.

 

Iata de ce trebuie sa renuntam la unele mituri privind cum trebuie sa arate relatie de cuplu perfecta!

 

Mitul nr. 1: intr-o relatie buna totul vine de la sine

 

FALS. O relatie inseamna munca de echipa si, mai mereu, compromis. Acesta nu este, insa, un lucru rau. Se prea poate ca la inceputul relatiei totul sa fi venit de la sine, sa va completati perfect, dar pe parcurs ce trece timpul este nevoie de efort pentru mentinerea relatiei. Pe de alta parte, nici nu trebuie sa muncesti prea mult la o relatie ca sa mearga, pentru ca pur si simplu nu merita. Cum iti dai seama cat de mult efort merita sa depui? Simplu! Compara momentele de fericire in cuplu cu cele de tensiune, de nefericire. Daca cele de nefericire sunt mai multe decat clipele frumoase, iar pentru acestea din urma trebuie sa depui mult efort, sa calci pe coji de oua si sa fac numeroase compromisuri, atunci relatia nu merita sustinuta. Pe de alta parte, daca momentele frumoase in doi, satisfactia emotionala si intimitatea sunt mai dese decat clipele neplacute, inseamna ca ai o relatie buna, sanatoasa. Oricum ar fi, chiar si cea mai frumoasa relatie are nevoie de putina munca din partea ambilor parteneri ca sa reziste in timp.

 

Mitul nr. 2: daca ne iubim cu adevarat, ne intuim si nevoile si sentimentele unul altuia fara a fi nevoie de vorbe

 

FALS. In astfel de cazuri, ori cei doi parteneri au capacitati extraordinare de telepatie (slabe sanse!), ori sunt creduli in ceea ce primeste aceasta preconceptie. Indiferent cat de apropiate sunt doua persoane, de la iubit la iubita, de la sot la sotie, de la tata la fiu, nu pot descoperi trairile si sentimentele persoanei de langa tine in totalitate. Da, iti poti da seama ca este iubitul este indispus si preocupat de o problema, poti chiar intui problema, dar se prea poate sa nimeresti alaturi. Pana una alta, in relatie, nu te poti baza pe supozitii. “Cred ca este surmenat de munca”. Totodata, nu poti avea pretentia ca partenerul sa-si dea seama de ceea ce simti, de ceea ce te framanta daca nu ii spui cu sinceritate exact care este problema. De aceea toti psihoterapeutii si consilierii maritali militeaza pentru comunicare in cuplu! A presupune ca celalalt stie ce te nemultumeste doar pentru ca impartiti acelasi pat este o preconceptie copilareasca.

 

Mitul nr. 3: daca ne iubim cu adevarat, nu o sa ne saturam unul de celalalt

 

FALS. Acest lucru se intampla doar in filmele sau romanele de dragoste. In viata reala, pasiunea de la inceput intotdeauna se estompeaza de-a lungul timpului! Dupa ani si ani de relatiei, frenezia indragostitilor de la inceput si atractia sexuala vor disparea, lasand insa loc unui nivel de intimitate si intelegere pe care doar partenerii impreuna de multi ani il au. Din acest motiv, nu trebuie sa-ti faci griji daca dispare pasiunea de la inceput. Daca ambii parteneri sunt deschisi la minte si inteleg ca lucrurile se schimba in timp, ca este un curs firesc, relatia va oferi chiar mai multa implinire dupa trecerea anilor decat la inceput.

 

Mitul nr. 4: un copil ne va intari relatia/casnicia

 

FALS. Unele cupluri gasesc solutia problemelor in relatie prin conceperea unui copil. Total gresit! Nici partenerii care au copii pur si simplu pentru ca si-au dorit sa devina parinti nu vor avea relatii mai stabile, mai puternice doar pentru ca au aparut cei mici. Toate studiile si toti specialistii in psihoterapie si consiliere familiala sustin ca, in general, gradul de fericire si satisfactie in cuplu scade cu fiecare copil nascut. Pana una alta, chiar daca nimeni nu contesta ca nu exista recompensa mai mare sentimentul de a fi parinte, a avea un copil este o provocare pe care parintii, mama si tatal, o duc pe umeri in mod diferit, incercand totodata sa gaseasca calea de mijloc pentru a imparti greutatea de pe umeri in mod egal. Prea rar se intampla asta. In primii ani de viata ai copilului, invariabil mama este cea care face sacrificiul, chiar daca il face cu toata inima si cu toata dragostea pentru copil. Mai apoi, odata cu cresterea copilului, balanta se poate inclina catre barbat. Totusi, un lucru este cert: copilul nu intareste relatia si este o polita de asigurare pentru casnicie care o fereste de divort.

 

Mitul nr. 5: este gelos/geloasa, deci ma iubeste

 

FALS. Gelozia nu are nicio legatura cu iubirea. Este doar o manifestare urata a sentimentului de proprietate asupra unei persoane. Asa cum nu-ti doresti ca cineva sa iti fure masine, nu-ti doresti nici ca vreunul sa-ti fure iubita. Mai mult, gelozia are legatura cu increderea in sine. Cand un barbat sau o femeie simte ca clocoteste de gelozia, inseamna ca el sau ea nu are suficienta incredere in sine, ca nu se vede in stare sa mentina viu interesul partenerei sau al partenerului. Este o depreciere a propriei persoane care ia forma geloziei in relatie. Asadar, femeile care au iubiti gelosi sau barbati care au iubite geloase nu trebuie sa ia in considerare clasica replica data dupa o cearta: “Te iubesc, este normal sa fiu gelos/geloasa!” pentru ca gelozia este o problema intrinseca, pe care cel ce o resimte o are cu propria persoana, nu cu partenerul.

 

Mitul nr. 6: certurile distrug relatia

 

FALS. De fapt, ceea ce distruge o relatia este a nu vorbi despre problemele care va framanta. Ceea ce nu este spus nu dispare in neant, ci ramane in sufletul fiecaruia generand tensiune si frustrari care se vor resimti negativ in relatia de cuplu. Chiar si cu riscul unei certe, sentimentele, nemultumirile si trairile trebuie rostite cu voce tare in fata partenerului, fara a avea pretentia ca el le stie deja sau ca le-a intuit. O cearta nu are cum sa dauneze unei relatii atata timp cat partenerii sunt suficienti de maturi incat sa ajunga la un punct comun, sa-si recunoasca fiecare vina si sa incerce impreuna sa gaseasca o solutie. Cu astfel de momente o relatie se intareste si merge inainte!

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *