Search for content, post, videos

5 semne ca ai o relatie amoroasa toxica

Oamenii recunosc ca au o relatie toxica abia dupa ce au incercat toate metodele de a se minti pe sine si pe cei din jur cu privire la natura daunatoare a relatiei, abia dupa ce nu mai au cum sa nege acest lucru.

 

Asadar, in momentul recunoasterii, relatia toxica a afectat in profunzime psihicul fiecaruia dintre parteneri. Insa nu trebuie sa astepti pana in punctul in care negarea nu te mai ajuta cu nimic pentru a constientiza ca ai o relatie toxica! Poti citi semnele care ii dezvaluie natura inainte ca situatia sa devina tot mai apasatoare.

 

1. Nimic din ceea ce faci nu e bine

 

In majoritatea relatiilor, exista cineva care ghideaza si cineva care se lasa ghidat. In aparenta, este vorba de partenerul activ si de cel pasiv. Acest tip de dinamica ajuta la mentinerea echilibrului in relatie. Insa, intr-o legatura amoroasa toxica, unul dintre parteneri nu mai ghideaza, ci cauta sa conduca. Constient ca un om care are incredere in fortele proprii este dificil de condus cum vrea el, acesta cauta sa-i distruga increderea in sine. In felul aceste, cuvintele “Nu ai facut bine!”, “Nu e ok asa!”, “Ce ai facut aici? Nu vezi ca e gresit!” sunt tot mai des rostite de partenerul dominator catre cel dominat. Cu cat cel din urma aude mai des aceste cuvinte, cu atat increderea in fortele proprii scade si devine foarte usor influentabil. Acesta este unul dintre semnele relatiei toxice.

 

2. Totul este despre partener si niciodata despre tine

 

Persoanele dominate de un partener maniac dupa control se plaseaza intotdeauna pe plan secund si fac tot posibilul ca nevoile si dorintele “dominatorului” sa fie mai intai indeplinite. Totodata, orice discutie care are loc se invarteste in jurul nevoilor partenerului dominator. Ce vrea acesta, ce nu vrea, ce ii place, ce nu-i place, ce ii convine mai mult si asa mai departe, partenerul pasiv fiind intotdeauna ignorat. Chiar si in momentele in care conversatie se inclina in asa mod incat sunt ridicate si nevoile partenerului pasiv, cel dominator va face tot posibilul pentru a o intoarce in favoarea lui.

 

3. Nu te mai poti bucura de momentele placute petrecute in doi

 

In momentul in care nevoile tale ajung pe plan secund si ai impresia ca nimic din ceea ce faci nu este bine, chiar si clipele frumoase, calme – petrecute in doi, cu partenerul, devin dificile pentru tine, pentru ca in sinea ta ti-e teama fie sa nu faci ceva gresit in ochii celuilalt, fie pentru ca simti ca cel de langa tine are control total asupra fericirii tale. Astfel apare sentimentul de neputinta, un sentiment fals insa pentru ca, in realitate, nu esti atat de neputincios/oasa pe care vrea partenerul sa crezi.

 

4. Nu te simti in largul tau in preajma celuilalt

 

Indiferent cat ai incerca sa fi degajat/a, prezenta celuilalt te determina aproape fara sa-ti dai seama sa “pozezi”, sa faci si sa zici ceea ce crezi tu ca nu o sa-ti supere partenerul dominator. In felul acesta, te ascunzi pe tine insuti/insati, nu-ti mai arati propria personalitate, ci o masca despre care stii tu sigur ca este pe placul partenerului. Mai mult, si cand te gasesti intr-un cerc de prieteni sau cu familia, dar fara partenerul dominator, iti este greu sa fii degajat/a si-ti ascunzi cu inversunare problemele.

 

5. Simti ca nu ai voie sa evoluezi sau sa te schimbi

 

Orice initiativa pe care o ai este privita cu suspiciune, eventual primesti chiar glume acide pe seama ei din partea partenerului dominant, care – pracitic- este “contra” orice activitate (scurta sau mai indelungata ca timp) care ar putea duce la evolutia ta pe diverse planuri – fie emotional si psihic prin cumpararea unui abonament la teatru, fie profesional prin obtinerea unor certificari sau printr-o promovare. Oricum ar fi, traiesti cu sentimentul ca trebuie sa stai exact acolo unde esti, ca orice schimbare sau evolutie iti sunt interzise din start, partenerul invocand, in mod evident sau mai cu manusi, ca nu esti in stare de asa ceva si/sau ca nu ai nevoie de asa ceva. Acesta este un alt semn al unei relatii amoroase toxice.

loading...
<

1 comment

  • <cite itemprop="author">Afacerea ta</cite>

    Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: http://www.invetiengleza ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *