Search for content, post, videos

4 mituri despre consolarea prietenelor

De multe ori credem ca, in cazul in care prietena noastra cea mai buna sufera o deziluzie, trebuie neaparat sa o asiguram cu cele mai bune sfaturi. Dar oare chiar ii sunt benefice acestea?

   Mitul 1. Sa-i spui prietenei (la telefon, personal, prin e-mail sau pe twitter) ”Sunt aici daca ai nevoie de mine” si sa iti inchipui ca o si ajuti astfel.

Din pacate, o astfel de afirmatie nu va ajuta pe nimeni aflat in suferinta. Spunandu-i „daca ai nevoie de mine”, nu faci decat sa arunci mingea in terenul ei, lasandu-i libertatea de a alege daca sau nu te va cauta sa iti ceara umarul pe care sa planga. Mai mult ca sigur insa, nu va dori sa fie o povara si va incerca sa se consoleze singura. Cel mai bine este sa-i oferi prietenei tale ceva concret. Daca tot vrei sa o consolezi cu doar cateva cuvinte, in loc sa-i spui sa te caute daca are nevoie, spunei ca o vei suna si maine sa vezi cum se simte. O va ajuta mai mult decat o promisiune vaga si va stii ca si a doua zi are pe cineva langa ea, cineva care se gandeste la ea si o poate ajuta. Iar daca prietena se simte prea rau pentru a accepta ajutorul tau, nu o lua personal. Nu te supara niciodata pe cineva care sufera ci incearca sa ocolesti raspunsul negativ si sa ai rabdare. Nu o supune niciunei presiuni suplimentare, are si asa destule pe cap. Acum e confuza, maine sau in zilele urmatoare, poate isi va reveni.

   Mitul 2. Prietena care ofera o imbratisare calda ajuta mai mult decat cea care alearga pana la banca sa-i plateasca o factura.

Majoritatea oamenilor aflati la necaz pun mai mare pret pe prietenii pe care se pot baza. Da, e si o imbratisare buna la momentul oportun dar, mult mai de ajutor sunt celelalte lucruri pe care le poti face pentru a-ti ajuta prietena care poate se simte prea la pamant pentru a iesi din casa pentru cumparaturi, pentru a-si plati facturile etc. Nu e nevoie sa fii calda si afectuoasa pentru a demonstra ca-i esti alaturi si pentru a-i fi de ajutor.

   Mitul 3. Iti vei ajuta prietena prin intermediul unei discutii in care veti analiza motivele despartirii.

De cele mai multe ori, oamenii care sufera au nevoie de altfel de consolari. Isi doresc sa iasa in oras, sa urmareasca un film, sa iasa la un joc de frisbee, la plaja etc., alaturi de prietenii lor cei mai buni. Nu au nevoie de a-si analiza si reaminti iar si iar motivele suferintei lor, vor sa uite si sa treaca mai departe. Daca isi doreste o astfel de discutie, e ok. Nu o presa insa, daca lucrurile nu merg asa, nu e nicio problema. Ajut-o oferindu-i ceea ce are nevoie.

   Mitul 4. Cei mai buni consolatori stiu intotdeauna ce si cand sa spuna.

De multe ori ai impresia ca nu mai ai nimic de spus si poate ca chiar asa si este. Da, iti pare rau, esti ingrijorata pentru ea, incerci sa-i fi aproape. Aratandu-i grija ta si oferindu-i simpatia si empatia ta, o vei ajuta infinit mai mult decat incercand sa iti gasesti mereu cuvinte pentru a-ti exprima suportul. Ascult-o mai bine si ramai alaturi de ea. Cuvintele sunt de cele mai multe ori de prisos.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *