Search for content, post, videos

10 adevaruri despre dragostea la prima vedere

Asupra dragostei la prima vedere planeaza o multime de intrebari si de nelamuriri, cea mai des ridicata problema fiind existenta ei: te poti indragosti la prima vedere de o persoana sau nu?

 

1. Exista dragostea la prima vedere?

 

DA. Exista! Intr-adevar, nu este vorba de o iubire dezvoltata si adancita in timp, ci de un raspuns pasional al propriului creier in momentul in care zareste o persoana care-i suscita interesul. Creierul tau poate elibera substante chimice, de tipul hormonilor, asociate cu starea de bine si de exuberanta in momentul in care vezi pentru prima oara o persoana pe care o gasesti atragatoare.

 

2. Cum se aseamana dragostea cu tulburarea obsesiv-compulsiva?

 

Mai multe cercetari stiintifice au demonstrat ca exista o legatura intre oamenii care sufera de tulburari obsesiv-compulsive (OCD) tratabile si cei care sunt indragostiti de cel mult sase luni. Atat cei care sufera de OCD, cat si cei recent indragostiti prezinta niveluri scazute de serotonina, hormonul fericirii.

 

3. Ce substante chimice sunt secretate mai mult atunci cand te indragostesti?

 

Cand te “loveste” dragostea la prima vedere, creierul este inundat de dopamina si de norepinefrina, hormoni care declanseaza starea de euforie in prezenta persoanei care ti-a suscitat interesul. Acesti hormoni ii determina pe cei indragostiti sa faca “fapte marete”, precum a sta de vorba la telefon toata noaptea sau sa zboare dintr-o tara in alta doar ca sa o vada doua zile pe persoana draga. Cand te indragostesti, creierul secreta si mai multa adrenalina, care iti face inima sa bata mai tare, dar si sa ti se inmoaie sau sa-ti tremure genunchii atunci cand este alaturi de persoana pentru care ti s-au aprins calcaiele.

 

4. Ce inseamna daca unei femei ii place mirosul transpiratiei iubitului ei

 

Nicio femeie nu ar incepe sa miroasa tricourile purtate o zi de diversi barbati pentru a descoperi daca vreunul dintre ei este “alesul”, dar cercetari stiintifice au dovedit ca femeilor, de regula, le place mirosul transpiratiei partenerilor lor. Mai mult, unele dintre ele se simt si excitate datorita mirosului. Pe de alta parte, stiintific s-a demonstrat ca femeile care apreciaza mirosul transpiratiei iubitilor au sisteme imunitare diferite. Acest lucru nu este pe atat de bizar pe cat pare, avand un temei evolutionar. Femeile tind sa-si aleaga parteneri cu sisteme imunitare diferite decat ale lor pentru ca, daca au copii impreuna, acestia vor mosteni gene mai variate de la mama si de la tata, facandu-i astfel mai rezistenti in fata bolilor. Mai mult de atat, nici nu este recomandat ca el si ea sa fie similari din punct de vedere al imunitatii pentru ca, statistic, creste riscul comterii actelor de infidelitate. Si toate acestea pornesc de la miros, in mod inconstient in cazul ambilor parteneri.

 

5. Barbatii sunt mai atrasi de femei in timp ce ele ovuleaza

 

Mai multe studii au demonstrat ca barbatii gasesc mai atragatoare femeile in timp ce acestea sunt la ovulatie decat cele care sunt chiar in timpul menstruatiei.

 

6. Tipul de barbati de care sunt atrase femeile cand ovuleaza

 

In perioada ovulatiei, femeile sunt, mai degrabe, atrase de barbati cu trasaturi masculine, precum barbii late si pometi proeminenti, aceste caracteristici fiind considerate in mod subconstient semne ale virilitatii, ale unei bune secretii de testosteron, asadar, ale sansei mai mari la procreere. In restul lunii, cand femeile nu sunt la ovulatie, tind sa fie mai atrase de barbati cu trasaturi mai feminine, mai delicate.

 

7. Care este substanta care actioneaza ca afrodiziac si pentru femei, si pentru barbati?

 

Atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor, testosteronul este singura substanta hormonala cunoscuta care chiar excita. Dincolo de alte afrodiziace, precum ciocolata sau scoicile, doar eficienta testosteronului (pe care il produc si femeile, dar in cantitati mult mai mici) a fost atestata in ceea ce priveste cresterea libidoului.

 

8. A fi indragostit este echivalent cu a fi dependent de droguri

 

Cercetari neurologice au demonstrat ca la oamenii care sunt indragostiti si la cei care consuma, spre exemplu, cocaina, sunt activate aceleasi regiuni ale creierului. Practic, oamenii de stiinta au demonstrat ca creierul unui indragostit si al unui dependent de droguri se comporta la fel. Mai mult, pe masura ce dragostea creste, se aprofundeaza, persoana indragostita simta din ce in ce mai mult nevoia de a fi langa cel iubit, simtind totodata nevoia ce a avea mai mult parte de ea, exact ca o persoana dependenta de droguri care necesita marirea constanta a dozei.

 

9. Ce fac, de fapt, “hormonii imbratisarilor”?

 

In timpul orgasmului, barbatii sunt invadati de hormonul vasopresina, iar femeile de oxitcina. Acestia sunt cunoscuti si drept “hormonii imbratisarilor”, pentru ca determina fiecare partener in parte sa fie mai tandru cu celalalt. Adevarul rol al acestor hormoni este acela de a face oamenii sa se apropie emotional unii de ceilalti.

 

10. Opusii chiar se atrag si cand vine vorba de sex?

 

NU. Atunci cand ne alegem partenerii sexuali, alegerile noastre nu sunt contrarii felului nostru de a fi. Astfel ca, in materie de sex, opusii nu se atrag, asa cum spune zicala. Mai mult, nici la inceputurile relatiilor amoroase, cand abia descoperi persoana de langa, nu te inhamami la angajamente daca nu esti cat de cat sigura ca potentialul partener are aproximativ aceleasi conceptii cu tine, iti este cat de cat egal din punct de vedere al aspectului fizic si iti impartaseste aceleasi principii cu privire la iubire, familie.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *