26 ianuarie , 2025

Ultimele articole

AcasăSANATATEPlanta pe care românii o aruncă, dar care este aur curat pentru...

Planta pe care românii o aruncă, dar care este aur curat pentru sănătate! Era folosită de pe vremea dacilor ca leac

Inrolare trafic.ro

Planta pe care românii o aruncă este de-a dreptul aur curat pentru sănătatea organismului! Este folosită ca leac băbesc încă de pe vremea dacilor, care foloseau atât rădăcinile, cât și frunzele ei.

De-a lungul istoriei, multe persoane au uitat de leacurile folosite încă din cele mai vechi timpuri. În zilele noastre, mulți aruncă niște ierburi care cresc în grădinile lor în loc să le folosească pentru consum, ele fiind unele extrem de sănătoase. Această plantă se numără și ea printre cele incluse în categoria respectivă.

Planta pe care românii o aruncă era folosită de daci ca leac naturist

Este vorba despre banalul brusture. Brușcălău, lipan, catfalan sau scaiul-oii, așa cum mai este el numit, este tăiat și lăsat să se usuce, în general. Fiind o specie invazivă, multe persoane îl dau animalelor sau îl smulg din pământ, crezând că este doar o buruiană.

Însă, adevărul este cu totul altul! Încă de pe vremea dacilor, această plantă era una dintre cele mai apreciate pentru leacurile naturiste.

Ion Horațiu Crișan scria despre relația acestora cu brusturele că: „Dioscoride afirmă că rădăcina acestei plante, băută cu fructul de pin, este de folos celor care scuipă sânge şi la puroieri. Aplicată prin cataplasme este bună la luxaţii, iar frunzele, sub aceeaşi formă, ajută la ulceraţiile vechi”, conform Adevărul.ro.

Citeste si:  Trandafirii vor fi plini de flori dacă îi îngrijeşti aşa în septembrie!

În prezent, este foarte des folosit brusturele în medicina tradițională chineză. Se spune că are o mulțime de efecte pozitive pentru aparatul respirator și pentru aparatul digestiv, pentru răceli/viroze/gripe/bronșite, pentru detoxifiere și ca să se curețe sângele. Poți utiliza atât frunzele, cât și rădăcina.

Frunzele sunt excelente pentru durerile de articulații, pentru durerile de stomac, pentru acnee, dar și ca să îți confere un ten mai luminos și care îmbătrânește mai greu. Se spune că fibrele din această plantă absorb substanțele nocive din organism și te ajută să le elimini mai ușor.

Cum poți consuma această plantă?

O poți folosi atât intern, cât și extern. Potrivit Medlife, poți prepara un ceai cu două lingurițe de rădăcină uscată și mărunțită, de preferat îndulcit cu miere. Dacă vrei, poți să îl lași la macerat și la rece, cu patru linguri de rădăcină pentru un litru de apă. Lași deoparte timp de 6-8 ore și bei câte puțin de-a lungul zilei.

Pentru uzul extern, poți să pregătești un decoct concentrat, din două linguri de rădăcină de brusture pentru o cană de apă. Faci o compresă cu acest lichid și aplici acolo unde este nevoie. Pe răni, poți folosi frunzele de brusture la fel ca cele de varză, la fel și pe zonele cu inflamații.

Citeste si:  Atentie la alergii: Cele mai periculoase plante ale verii

Când se recoltează, de fapt

Rădăcinile se recoltează primăvara, în lunile mai și iunie, înainte de înflorire, de la plantele care au deja doi ani. Dacă au doar un an, atunci le recoltezi toamna. Dacă îți place gustul, poți include rădăcina și în preparatele culinare, mai ales pentru că are foarte puține calorii. Însă, mare atenție! Întreabă medicul dacă poți consuma brusture, pentru că poate avea și efecte adverse puternice în cazul anumitor persoane.

Sursă foto: Canva Pro

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: