Placinta cu mere este unul dintre cele mai des intalnite deserturi la romani,
Insa, exista o serie de greseli in prepararea acesteia care pot sa iti dea groaznice batai de cap si care pot fi evitate pentru obtinerea unei senzationale placinte cu mere.
Asadar, iata ce sa faci ca sa iti iasa perfect placinta cu mere:
1. Nu folosi mere la intamplare. Cel mai indicat este sa folosesti mai multe soiuri de mere pentru o placinta minunata.
2. Nu pune merele cu tot cu coaja, Coaja va slabi aroma si va strica textura umpluturii.
3. Nu scoateplacinta prea devreme din cuptor. Folosind lama unui cutit, apasa aluatul in dreptul merelor. Daca este tare, desi crusta, dupa culoare, da de inteles ca placinta este gata, acopera palcinta cu folie de aluminiu si intoarce-o pentru o coacere uniforma inauntru.
4. Nu folosi prea mult zahar.
5. Foloseste cu incredere topping de mac si de nuci pentru placinta cu mere, presarat deasupra blatului, uns cu putina miere dupa coacere.
Reteta traditionala placinta cu mere:
Ingrediente:
6 linguri zahar
6 linguri ulei
6 linguri lapte
2 oua intregi
1 lingurita amoniac
faina cat cuprinde
Umplutura:
2 kg mere
200-300g zahar
1 lingurita scortisoara (pudra)
cateva linguri unt sau ulei
2 plicuri zahar vanilat (dupa preferinta)
Modul de preparare:
Merele bine spalate se rad pe razatoare, se storc (dar nu foarte tare) si se calesc cu putin unt, amestecand mereu. Cand au scazut bine se pune zaharul si se mai lasa pe foc pana se topeste. Se trage deoparte se adauga scortisoara (si/sau vanilia) se omogenizeaza si se pastreaza la cald.
Pentru aluat se amesteca toate ingredientele si se adauga atata faina, pana rezulta un aluat pe care il poti intinde.
Se fac 2 foi care se coc pe fundul tavii, unse cu putin unt.
Pe una dintre foi se presara zahar pudra, imediat ce a fost scoasa din cuptor.
Merele caldute se pun intre foi (cea cu zahar este deasupra), se acopera cu un servet si se lasa sa stea o ora, dupa care se poate servi.