Chiar si persoanele care sustin ca mananca sanatos fac greseli grave in alimentatia de zi cu zi. De altfel, toti avem obiceiuri proaste care ne ingrasa si pe care nu le luam in considerare atunci cand ne evaluam regimul alimentar.
Dar exista cate un remediu pentru fiecare obicei prost din cauza caruia riscam sa acumulam kilograme in plus.
1. Nu te poti abtine sa nu bei alcool cand te vezi cu prietenii
Indiferent cate studii sustine ca vinul contribuie la sanatatea cardiovasculara a trupului si in ciuda zicalei ca berea este aliment, amandoua, dar si orice forma de alcool, contine calorii multe. Un singur pahar de vin depaseste 125 de calorii. Ca cifra nu este foarte mult, dar trebuie sa tinem cont ca rareori ne oprim la un singur pahar de vin. O solutie buna pentru a bea mai putin la intalnirile cu prietenii, mai ales daca acestea au loc acasa, este sa cumperi pahare de vin mai mici ca dimensiuni si sa te inveti sa tragi alcoolul din el. De altfel, bauturile alcoolice, de regula, nu se dau pe gat repede, ci se savureaza. Cu cat tragi mai mult de un pahar, cu atat vei bea mai putin. Totodata, indiferent ce bei, asigura-te ca ai si o sticla de apa pe masa din care sa consumi regulat. In felul acesta nu te deshidratezi (caci alcoolul deshidrateaza!) si vei bea mai putin alcool pentru ca nu te vor insela simturile spunandu-ti ca ti-e sete.
2. Sarezi mancarea inainte sa o gusti
Daca obisnuiesti sa pui sare in absolut orice fel de mancare fara sa-l fi gustat inainte, trebuie sa te opresti de urgenta. O lingurita de sare contine aproximativ 2,3 mg de sare, care este aportul zilnic recomandat persoanelor perfect sanatoase. Cei care sufera de tensiune arteriala crescuta ar trebui sa consume mai putin de 1,5 mg de sare pe zi. Insa aproape toti exageram cu sarea. Nu doar ca ne punem peste mancare, ci si involuntar. Toate produsele conservate, preparate industrial, congelate si semipreparate contin deja sare, iar daca mai adaugam si noi in farfurie depasim cu mult limita recomandata. Indicat este sa nu mai punem deloc sare peste mancarea din farfurie si chiar sa punem mai putina si in timpul prepararii mancarii. Sarea in sine nu ingrasa, dar favorizeaza retentia de apa, care ne face sa aratam balonati.
3. Folosesti indulcitori artificiali la aproape orice
Te feresti de zahar si folosesti in schimb indulcitori artificiali sperand ca astfel vei introduce mai putine calorii in corp? Actionezi gresit. Indulcitorii artificiali sunt, adesea, chiar mai nocivi decat zaharul, caci declanseaza un proces in creier prin care-l determina sa ceara dulce, sporindu-ti practic poftele de dulce. Totodata, indulcitorii artificiali sunt asociati cu dezvoltarea obezitatii, cu aparitia diabetului zaharat de tip II, dar si cu sindromul metabolic, premergator multor afectiuni cardio-vasculare grave. Asadar, folosind indulcitori artificialii faci mai mult rau decat bine pe termen lung. Renunta la ei si opteaza, mai degraba, pentru miere sau pentru nectar de agave.
4. Bei foarte rar apa
Cel mai mare procent din corpul uman este constituit din apa. Totusi, tu bei foarte rar apa? Sau mai rau – nu bei deloc? Doar creierul consuma 20% din aportul zilnic de apa, iar in lipsa unei cantitati suficiente, apar durerile de cap. Dar consumul insuficient de apa nu genereaza doar dureri de cap, deshidratarea fiind unul dintre inamicii principali ai pielii, dar si un factor important care favorizeaza aparitia constipatiei. Ca sa bei mai multa apa, incearca sa-ti numeri paharele de apa (de 250 ml) pe zi. Ideal este sa bei 8 pahare de apa pe zi. Daca esti la serviciu si ti-e greu sa te duci de aproape 8 ori sa-ti pui apa, foloseste o sticla de 500 de mililitri si asigura-te ca o umpli (si consumi) de 3-4 ori pe
5. Nu-ti planifici mesele din timpul zilei
Cand esti pe drumuri ziua sau stai tintuit de birou este bine sa stii ce urmeaza sa mananci. Mai mult, este indicat sa ai un pachet de mancare luat de acasa la tine. Gandeste-te de cu seara sau de dimineata ce urmeaza sa mananci in timpul zilei, pentru ca altfel te va pali foamea si vei manca ce ai la indemana: fie covrigei, fie un sandvich de la tonomat, fie o pizza comandata. Chiar daca comanzi mancare si asta in portii mici, ceea ce primesti prin livrare nu se compara ca mod de preparare si, implicit, nutrienti cu ceea ce ai fi putut sa-ti iei de acasa. Mai mult, nu toate produsele sunt proaspete si mai toate abunda in sare, mai ales cand vine vorba de supe si ciorbe la comanda. Asadar, planifica-ti mesele de a doua zi si incearca sa-ti iei la pachet. In felul acesta vei stii sigur ce mananci.
6. Faci si altceva in timp ce mananci
Pauza de masa ar trebui sa fie sfanta, dar prea putini dintre noi respectam. Fie ca nu avem un spatiu special amenajat pentru masa la serviciu, fie din lipsa de timp, multi dintre noi mancam in fata calculatorului, indiferent daca muncim la serviciu sau lucram pentru scoala. Sa mananci si sa te concentrezi si la altceva in acelasi timp este un pericol major pentru silueta, pentru ca creierul nostru intarzie sa genereze senzatia de satietate, fiind impartit intre mai multe chestii. Astfel, mancam intotdeauna mai mult. Este valabil si cand mancam in fata calculatorului, dar si in fata televizorului. Asadar, pe cat posibil, incearca sa nu faci absolut nimic altceva in momentul in care iei masa.
7. Sari peste mese atunci cand stii ca te asteapta „ceva bun” de mancare
Fie ca este vorba de o masa in familie, de o iesire in oras cu prietenii, de o masa la un restaurant cu colegii de munca, fie ca stii pur si simplu ca te asteapta o tava plina cu prajituri acasa, nu trebuie sa nu iei masa de dinainte doar pentru ca urmeaza sa te delectezi cu cine stie ce bunatati. Ba dimpotriva, chiar este indicat sa iei o masa sanatoasa inainte de momentul respectiv. Motivul? Cu cat esti mai flamand inainte de masa, cu atat mananci mai mult. In cazul de fata, este mai bine daca mananci o ciorba la pranz si mai gusti ceva la cina in familie, decat sa te duci flamand la masa cu rudele si sa dai iama in toate preparatele de pe masa.
8. Mananci mai mult in zilele in care faci sport
Doar pentru ca doua, trei sau patru (sau chiar mai multe) zile pe saptamana faci sport nu iti permite sa te infrupti din tot ceea ce ti-e pofta. Daca vrei sa-ti mentii tonusul, sa ti-l intaresti si chiar sa dau jos cateva kilograme prin sport trebuie sa mananci echilibrat si moderat. Efortul fizic, indiferent cat de intens si de frecvent este, nu justifica mancatul excesiv. Ca sa eviti sa dai iama in frigider dupa work-out, ia o masa cu proteine si fibre. In felul aceste oferi organismul exact ce are nevoie pentru fortifierea masei musculare si vei avea o senzatie de satietate pe termen lung.
9. Te iei dupa altii cu usurinta
Esti la serviciu, cineva are un platou de prajituri de masa si te invita sa servesti, iar tu nu te poti abtine sa refuzi. Esti in oras cu prietenii si va uitati pe meniuri, trei dintre ei decid ca vor paste, asa ca tu renunti la salata ta si decizi ca tot paste vrei si tu. Te uiti la un film cu cineva drag, acesta rontaie seminte, floricele si alte snacks-uri, asa ca incepi si tu sa rontai la randul tau. Daca te regasesti in aceste situatii, inseamna ca te iei prea repede dupa altii cand vine vorba de alegerile alimentare. Doar pentru ca cei de langa tine vor si poate chiar isi permit sa manance ce si cum au ei pofta, nu inseamna ca si tu poti, mai ales daca ai o predispozitie la ingrasare sau daca ar trebui sa dai jos cateva kilograme. Ia tu decizia pentru tine si nu te mai lasa influentat de cei din jurul tau!