Search for content, post, videos

Cele mai emblematice modele de Nike

De-a lungul timpului Nike a creat modele de sneakerși care au devenit simbolice. Deși au fost creați și gândiți pentru atleți, designul atrăgător i-a făcut populari și pe piața de streetwear și fashion.

Dintre seriile Nike, considerăm Nike Air Max, Air Force 1 și linia Jordan ca fiind remarcabile – atât pentru aspectul lor cât și pentru tehnologia inovativă pe care au folosit-o. Împreună cu Ollie Gang Shop am realizat un ghid al celor mai cunoscute modele de Nike.

Nike Air Max

Nike Air Max sunt un model revoluționar bazat pe tehnologia pernuțelor cu aer introdus de către Nike în 1987. Folosiți astăzi și ca pantofi sport dar și de lifestyle, ei sunt printre cele mai populare modele de la Nike.

Ei au fost inspirați de către Centrul Pompidou din Paris deoarece, asemnea interiorului clădirii, tehnologia pantofilor trebuie să fie vizibilă tuturor și nu ascunsă în interior.

Centre_Pompidou_1722445

Astfel s-a născut cel mai faimos model de Air Max din istorie – Air Max 1.

Air Max 1 – 1987

nike-air-max-history-01

Relevant până în ziua de astăzi, Air Max 1 este debutantul seriei Air Max. A fost lansat în 1987 și este primul pantof care a avut perna de aer situată în exteriorul pantofului. Design-ul este realizat de către Tinker Hatfield și este creat de Mark Parker.

Air Max 90 – 1990

nike-air-max-history-03

Considerați sneakerșii care au accelarat debutul Nike pe piața de fashion și street-wear, Air Max 90 este, poate, cea mai faimoasă silueta Nike.

Au fost intitulați Air Max 3 până în 2000 când numele lor a fost schimbat în 90.

Tinker Hatfield este responsabil pentru design-ul mai agresiv și branding-ul mai puternic. Perna de aer este mai mare ca la modelele precedente iar midsole-ul are două părți: față și spate, pentru a putea fi integrate mai multe materiale și culori.

Air Max 90 sunt un model clasic în lumea sneakerșilor, modelul fiind foarte popular și în ziua de astăzi.

După acest model au mai urmat încă 10 variante, printre care și cea mai recentă, Air Max Zero.

Air Max Zero – 2016

air max 0

A fost lansat pe 26 Martie 2016, de Ziua Internațională Air Max, în două colorway-uri: albastru și galben.

Design-ul este bazat pe primele schițe ale pantofului cu pernuță de aer realizate de Tinker Hatfield în ‘87.

Air Force 1

În timp ce Air Max-urile dominau piața pantofilor pentru alergat, Nike a dezvoltat un alt model legendar, de data aceasta dedicat baschetului.

Nike Af1

Bascheții Nike AF1 au fost lansați în 1982 și sunt primii pantofi de baschet în călcâiul cărora a fost introdusă perna de aer pentru stabilitate și confort.

În prima fază, produsul a fost oferit jucătorilor de baschet care să îl testeze. Cei care au primit produsul au refuzat să îl mai dea înapoi. Au fost primii sneakerși pe care jucătorii de baschet nu îi puteau strica după câteva meciuri.

Air Force One sunt printre primii bascheți de la Nike care au început să fie priviți ca și încălțăminte casual datorită designului uimitor.

Nike AF1 clean

În 1984 Nike a întrerupt producția, gândidu-se că vor vor produce alte modele. Fanii au fost revoltați iar distribuitorii cereau mai multe perechi.

Cerința ridicată pentru ei a fost, în final, îndeajuns de mare, iar în 1986 Nike a reînceput producția și distribuția de Air Force One.

În prima instanță, AF1 erau disponibili doar în varianta high, dar pe măsură ce au devenit un fenomen cultural, au fost introduse modelele Mid și Low.

Nike Air Jordan

În 1984, Nike a semnat unul dintre cele mai importante contracte din istoria brandului – cel cu Michael Jordan, care la momentul respectiv, era la începutul carierei.

Rezultatul a fost Air Jordan 1,  unul dintre cei mai controversați sneakerși din istorie.

air-jordan-retrospective-aj1-04

Lansați în colorway roșu/negru/alb, la un preț de $65, AJ1 au fost un succes instant care a creat nenumărate controverse. Ei au fost interziși de către NBA deoarece nu respectau codul de uniformă. Michael Jordan era amendat cu $5000 de fiecare dată când îi purta pe teren, iar Nike a plătit toate amenzile.

AJ 1

Parteneriatul dintre Nike și Jordan continuă și astăzi.  De la primul model de Air Jordan până acum au apărut 31 de modele. Air Jordan sunt cei mai populari și mai bine vânduți pantofi de sport și lifestyle din lume.

Printre alte modele legendare, menționăm:

flu-game-air-jordan-12-game-worn

Jordan 12, cunoscuți ca și “Flu Game” sunt faimoși deoarece Jordan i-a purtat, răcit fiind, în în meciul de finală dintre Bulls și Utah Jazz.

Jordan 4

Jordan 4 sunt probabil cei mai populari Jordani. Au apărut în filmul lui Spike Lee “Do The Right Thing” și au fost purtați de către Jordan în meciurile de play-offs.

Ție care serie îți place cel mai mult? Pentru mai multe informații despre Nike citește întreg articolul de la Ollie Gang Shop.

 

 

 

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *