Search for content, post, videos

Tot ce trebuie sa stii despre sexul din timpul sarcinii

Daca esti insarcinata sau planuiesti sa ramai insarcinata, probabil ca ai gasit multe informatii despre sexul dinainte de sarcina (adica sexul pentru a concepe un copil) si sexul dupa ce nasti(regula generala: asteapta-te la o viata sexuala mai putin activa cand ai un nou-nascut in casa).

Dar se vorbeste mult mai putin despre sexul in timpul sarcinii, probabil deoarece cultura noastra are tendinta de a "rupe" femeile insarcinate de sexualitate. Ca si viitori parinti, cu siguranta aveti intrebari despre cat de sigur este sexul in timpul sarcinii si ce este normal de facut.

Ei bine, ce este normal poate varia in multe moduri, dar poti miza pe faptul ca vor exista schimbari in viata sexuala. Comunicarea este cheia pentru o relatie sexuala atat satisfacatoare, cat si sigura, pe perioada sarcinii.

Este sexul in timpul sarcinii sigur?

    Daca ai o sarcina normala, sexul nu implica riscuri in nicio etapa a sarcinii.

    Ce este o "sarcina normala"? Este o sarcina considerata fara riscuri de complicatii cum ar fi avortul spontan sau nasterea inainte de termen.    Consulta doctorul, moasa sau alta persoana autorizata in domeniu daca ai incertitudini in privinta acestui lucru.

    Desi sexul in timpul sarcinii nu implica riscuri, nu inseamna neaparat ca vei avea apetit sexual! Multe mamici in devenire constata ca dorinta lor sexuala variaza in anumite stagii ale sarcinii. De asemenea, multe femei observa ca sexul devine mai putin comod pe masura ce corpul lor trece prin schimbarile specifice.

    Tu si partenerul trebuie sa comunicati deschis in privinta vietii sexuale. Discutati despre celelalte metode de a va satisface nevoia de intimitate, cum ar fi saruturile si mangaierile tandre. De asemenea poate fi nevoie sa experimentati pozitii sexuale noi pentru a le gasi pe cele mai confortabile.

   Multe femei observa ca isi pierd motivatia si dorinta de a face sex in ultima etapa a sarcinii – nu numai deoarece corpul li s-a marit, ci si din cauza ca nerabdarea de a deveni mame le acapareaza total.

   Cand exista riscuri ?

    Sunt doua tipuri de comportament sexual care nu sunt sigure pentru nicio femeie insarcinata:

-in cazul in care partenerul iti face sex oral, nu trebuie sa iti sufle aer in vagin. Aceasta poate provoca blocarea vaselor de sange din interiorul vaginului, care poate fi fatala atat pentru mama, cat si pentru copil;

-nu trebuie sa faci sex cu un partener al carui experienta sexuala din trecut nu o cunosti sau care poate suferi de o boala cu transmitere sexuala, cum ar fi herpes, chlamidia sau chiar HIV. Daca te infectezi si tu, boala poate fi transmisa copilului si consecintele pot fi grave.

    Daca doctorul, moasa sau orice alta persoana autorizata depisteaza complicatii pe perioada sarcinii, este posibil sa te sfatuiasca sa nu intretii raporturi sexuale. Factorii de risc cei mai comuni sunt:

-antecedente de avort spontan(sau posibilitatea de a-l avea)

-ai mai avut o nastere inainte de termen(inainte de 37 de saptamani) sau semne care indica faptul ca ai acest risc(cum ar fi contractii premature ale uterului)

-sangerari inexplicabile ale vaginului sau crampe

-scurgeri ale fluidului amniotic

-placenta situata atat de jos incat acopera cervixul

-cervixul se dilata prematur, ceea ce poate produce fie avort spontan, fie nastere inainte de termen.

 -fetusi multiplii(daca ai gemeni, tripleti etc).

    Intrebari frecvente :

    Acestea sunt cele mai comune intrebari in legatura cu sexul in timpul sarcinii:

1. Poate sexul sa afecteze copilul?

 Nu, nu in mod direct. Copilul este protejat de sacul amniotic si de muschii puternici ai uterului. De asemenea, exista un strat gros de mucus care protejeaza cervixul de infectii. Penisul nu intra in contact cu fatul in timpul unui contact sexual.

2. Poate un contact sexual sau un orgasm sa produca avort spontan sau contractii?

 In cazul sarcinilor normale, fara riscuri, raspunsul este "nu". Contractiile pe care le poti simti in timpul si dupa orgasm sunt complet diferite fata de cele asociate travaliului. In orice caz, trebuie sa te asiguri ca sarcina ta decurge normal si nu prezinta riscuri. Unii doctori recomanda sa nu faci sex in ultimele saptamani de sarcina pentru ca sperma contine o substanta care poate stimula contractii.

3. Este normal ca apetitul meu sexual sa se mareasca sau sa scada pe parcursul sarcinii?

De fapt, ambele posibilitati sunt normale. Multe femei insarcinate se simt rau si/sau obosite, au sanii mai sensibili decat de obicei si urineaza mai des, ceea ce poate crea disconfort in timpul sexului. De obicei, senzatia de rau si de oboseala stopeaza in al doilea semestru si multe femei observa ca apetitul lor sexual creste. De asemenea, femeile nu mai au grija contraceptiei si gradul mai mare de apropiere fata de partener face sexul mai placut. Apetitul sexual scade din nou in semestrul al treilea, cand uterul se mareste si femeile inteleg mai bine realitatea a ce va urma.

Apetitul sexual al partenerului poate de asemenea fluctua. Unii barbati se simt mai apropiati de partenera insarcinata si apreciaza schimbarile corpului acesteia. Alti barbati pot avea un apetit sexual scazut din cauza anxietatii de a deveni parinte sau a fricii de nu face rau mamei sau copilului.

 Partenerul poate avea probleme asociind identitatea ta ca partener sexual cu identitatea de viitoare mama(din ce in ce mai vizibila).

    Cand sa apelezi la doctor

    Contacteaza medicul daca nu esti sigura ca sexul nu iti este contraindicat sau daca ai simptome anormale dupa actul sexual, cum ar fi dureri, sangerari, sau contractii care continua si dupa terminarea actului sexual.

    De retinut faptul ca "normal" este un termen relativ cand vine vorba de sexul in timpul sarcinii. Tu si partenerul tau trebuie sa discutati ceea ce este bine pentru amandoi.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *