Search for content, post, videos

Teama de sex dupa nastere

A fi mama este unul dintre cele mai frumoase experiente pe care le poate trai o femeie, dar a da nastere unui copil, fie pe cale naturala, fie prin cezariana, poate lasa urme grele pe corpul si pe psihicul femeii. Multe mame recunosc ca se tem sa faca sex dupa nastere.

 

Din aproximativ 10.000 de femei, trei sferturi marturisesc ca se tem sa faca sex dupa nastere, chiar si la cateva luni bune dupa venirea pe lume a bebelusului. Desi cifra face referire la femeile britanice si a fost stabilita de oamenii de stiinta care au elaborat sondajul One Poll, acest fapt se aplica si femeilor din Romania.

 

Forumurile pentru mamici de pe domeniul .ro abunda in discutii despre activitatea sexuala de dupa nastere. In timp ce „Ralu” povesteste pe un forum ca a facut dragoste abia dupa doua de la operatia de cezariana, iar „Rodica” dupa sase luni de la nastere, o mamica marturiseste, sub pseudonimul „iow” ca a facut sex doar de sase ori in ultimii patru ani, decat a nascut.

 

Asadar, teama de sex dupa nastere este prezenta la foarte multe dintre proaspetele mamici (si nu chiar „foarte proaspete”).

 

Un alt caz este al lui Lucy Wyatt din Marea Britanie. Ea a povestit la emisunea „This Morning” a postului de televiziune iTV ca ii este „groaza de sex”. Lucy a nascut natural dupa un travaliu care a durat 36 de ore. „36 de ore cutremuratoare”, spune ea. Mai mult de atat, cand i s-a pus fiul in brate prima oara, primul lucru pe care l-a spus a fost, tipand: „Tu mi-ai facut asta!”

 

Doctorul Dawn Harper reconfirma faptul ca situatia lui Lucy nu este chiar atat de unica si ca multe femei trec prin astfel de drame. „Depresia postnatala, recuperarea fizica atat dupa cezariana, cat si dupa nastera naturala si noua responsabilitate pot, deseori, sa dezechilibreze psihicul femei”, atrage atentia dr. Harper.

 

Dincolo de traumele fizice care, in timp, trec (la unele mai usor, la altele mai greu), trauma psihologica capata adesea o alta dimensiune. Se intampla des ca tatal, respectiv sotul mamei, indiferent cat de grijuliu si intelegator se arata, este totusi un barbat cu nevoile proprii. Chit ca nu si le exprima si este rabdator pana la recuperarea mamei, o femeie poate simti o presiune psihica interioara legata de faptul ca nu se ridica la asteptarile sotului.

 

Mai mult de atat, femeile – dupa nastere – rareori simt nevoia de sex. Principala dorinta a lor este tandretea si intimitatea. Proaspetele mamici cer mai degraba afectiune.

 

Pentru a trece mai usor peste traumele nasterii, este nevoie, in primul rand, de rabdare, de o ingrijire medicala corespunzatoare si, in multe cazuri, chiar de consiliere psihologica, atat separat pentru mama, cat si la comun, sub forma consilierii de cuplu, cu ambii parteneri in fata unui psihoterapeut.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *