Search for content, post, videos

Suportarea consecintelor si nu pedepse

Multi parinti considera ca pedepsirea unui copil este parte integranta a educatiei. Cu toate acestea, strigand la el si insultandu-l este cel mai nepotrivit mod de a-l pedepsi. Atunci cand copilul trebuie sa suporte consecintele actiunilor sale e posibil ca data viitoare sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona intr-un anumit fel. Vedeti in materialul de mai jos care sunt avantajele consecintelor naturale.
Copiii invata de la adulti si bune si rele
Cand un parinte isi pedepseste copilul prin bataie, el are convingerea ca violenta este un mod acceptabil de rezolvare a problemelor. Legat de aceasta afirmatie psihologii sunt de parere ca bataia nu imbunatateste comportamentul copilului. Dimpotriva, reactia la bataie este adesea cresterea agresivitatii, mai ales impotriva celor slabi, iar mai tarziu, cand copilul ajunge la maturitate este predispus la violenta. Mai presus de toate, bataia copilului, ca orice act de violenta nu rezolva nimic si ar putea adanci chiar probleme. In plus, copilul se poate simti umilit.
Consecintele naturale sunt mai eficace
Multi experti si parinti sunt de acord ca cel mai simplu si mai eficient mod de a-l invata pe copil sa distinga un comportament adecvat de unul gresit consta in a-i arata consecintele naturale. Copilul trebuie sa inteleaga ca exista o legatura directa intre consecinta si comportamentul sau inadecvat. De exemplu, in cazul in care Matei nu-si face ordine in camera dupa ce s-a jucat, mama trebuie sa-i aduca la cunostinta care pot fi consecintele, iar daca el refuza in continuare, ea trebuie sa stranga jucariile si sa le puna intr-un loc inaccesibil copilului. Un alt exemplu, Mara mazgaleste peretii cu creioane colorate, consecinta: mama ii va confisca cutia cu creioane colorate.
Dar inainte de a trece la consecinte, trebuie sa va asigurati ca fiecare copil participa la eveniment. Trebuie sa urmariti daca este constient de faptul ca a incalcat o regula pe care o stia foarte bine. Consecintele ar trebui sa semene cu regulile, sa-i dai copilului posibilitatea sa aleaga daca le urmeaza sau nu.

CONTINUAREA PE BEBELU.RO

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *