Search for content, post, videos

Semne ca ai intrat in travaliu

 

   Desi specialistii nu se pot pune de accord asupra momentului exact in care incepe travaliul, mai ales ca acesta difera destul de mult de la o femeie la alta, corpul tau incepe sa se pregateasca pentru nastere cu aproximatie o luna inainte de marele eveniment. Cat priveste semnele, unele femei le simt mai repede, altele nici nu isi dau seama ca sunt in travaliu decat in ultima clipa, chiar in preziua sau chiar ziua nasterii.

    Dupa 37 de saptamani, pot aparea si semnele travaliului. Asteapta-te deci in aceasta perioada, desi nu e absolut obligatoriu, sa observi primele schimbari majore. La inceput, copilul se va misca in jos, scazand presiunea din cutia toracica, punand insa presiune asupra vezicii. In aceasta perioada poti simti ca ti se taie respiratia insa odata ce copilul s-a asezat in regiunea pelviana, te vei simti mai usoara decat pana atunci.

   De asemenea, cu cateva zile inaintea intrarii in travaliu, vei remarca o secretie sangerie care este evacuata de colul uterin care se pregateste de nastere. Aceste pete pot aparea cu ore inainte de nastere dar si cu saptamani bune inainte de eveniment. Daca le observi din timp, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul medicului pentru a-ti confirma daca este vorba de travaliu sau nu. Tot in aceasta perioada pot aparea si contractiile, care pe masura ce se apropie perioada travaliului, incep sa fie din ce in ce mai frecvente, uneori si dureroase.

     Acestea sunt un semn al inceperii travaliului dar, mare atentie, le poti confunda usor cu durerile banale de spate. Inmare vei simti cum muschii pantecului se contracta si relaxeaza periodic si gradual, pregatind deschiderea colului uterin si implicit, pregatindu-ti corpul de nastere. Contractiile pot fi resimtite in zona in care apar si durerile menstruale iar frecventa lor viariaza, de la difeente de o ora la inceput, la diferente de minute pe  masura ce se apropie momentul nasterii si travaliul progreseaza.

     Totodata, odata cu subtierea si deschiderea colului uterin, vei alimina si dopul de mucus care sigileaza uterul. Acest proces are loc de obicei cu o saptamana sau doua inainte de nastere, uneori chiar la inceputul travaliului. In fine, inainte de momentul cel mare, se va rupe si apa. Evenimentul are loc cu putin timp inaintea nasterii, lichidul amiotic eliminat actionand si ca lubrifiant. Important e insa, ca atunci cand ti se rupe apa, sa iti anunti imediat medicul si sa te grabesti spre spital pentru ca acesta este semnalul ca ai intrat in ultima etapa a sarcinii si vorbim deja doar de minute/ore pana sa nasti.

   Afla totul despre sarcina in articolul Sarcina pas cu pas

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *