Search for content, post, videos

Luna a sasea de sarcina ( 6 )

Dezvoltarea bebelusului
Pielea bebelusului a devenit opaca(pana acum era transparenta), iar retina este in continua formare. Plamanii incep sa produca surfactant(o substanta care impiedica plamanii sa se lipeasca unul de celalalt), dar acestia sunt printre ultimele organe care ajung la maturitate.
Desi capul bebelusului este inca este inca mare in comparatie cu cel al unui adult, este proportional cu corpul. Undele cerebrale sunt deja la fel cu cele ale unui nou-nascut, iar bebelusul isi dezvolta deja un program de somn si unul de activitate, care se pot observa in fiecare zi.

Schimbarile din corpul mamei
Pentru majoritatea femeilor, trimestrul al doilea aduce schimbari benefice. Uterul este prea mare pentru pelvis, asadar nu mai depunde multa presiune asupra vezicii urinare, dar nu suficient de marit pentru a provoca probleme cand mananci sau respiri. Ar trebui sa ai mai multa energie decat in primul trimestru si un apetit sexual mai mare. De asemenea, poti simti in fiecare zi miscarile bebelusului.
Vei continua sa iei in greutate, iar uterul marit poate crea vergeturi in partea de jos a abdomenului sau in parti.
Glanda tiroida este mai activa pe perioada sarcinii, ceea ce duce la o transpiratie mai abundenta. Unele femei au sangerari nazale datorita volumului de sange marit.
Desi este inca devreme, poti observa un lichid ce se scurge din sani. Este normal ca sanii sa prezinte scurgeri, dar este la fel de normal ca acest lucru sa nu se intample. Oricum, nu influenteaza cu nimic capacitatea de a alapta.

Simptome comune

-simti miscarile bebelusului;
-indigestie si arsuri stomacale;
-constipatie;
-vergeturi;
-contractii ale uterului;
-hemoroizi;
-lichid ce se scurge din sani;
-presiune in zona pelvina;
-dureri de picioare sau umflarea lor;
-sangerari nazale;
-scurgeri vaginale abundente;
-iei in greutate;
-ramai mai repede fara suflare in cazul in care faci efort.

Vezi ce se intampla in luna 7 de sarcina .
Pentru o analiza mai detaliata puteti vedea si articolul cu sarcina pe saptamani .

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *