Search for content, post, videos

Luna a patra de sarcina ( 4 )

Evolutia bebelusului
Pe masura ce oasele urechii incep sa se solidifice, bebelusul poate percepe unele sunete, dar va putea auzi de abia dupa a saptea luna de sarcina. Plamanii isi continua dezvoltarea, iar bebelusul va incepe sa „respire” lichid amniotic.
Fata sa este deja bine formata, iar micutul are deja expresie faciala. Desi inca nu poate sa vada, retina devine sensibila la lumina, iar sprancenele si parul incep sa apara.
La sfarsitul celei de-a 16-a saptamana, bebelusul va avea in jur de 14 centimetri si va cantari aproximativ 150 de grame. Astfel, este suficient de mare pentru ca bataile inimii sale sa poata fi auzite cu un stetoscop normal.

Schimbarile din corpul mamei
In aceasta perioada vei observa cateva schimbari la nivelul pielii. Sfarcurile pot sa se inchida la culoare, iar venele vor fi mai proeminente.
Atat uterul, cat si pielea, au nevoie de doua ori mai mult sange, iar rinichii cu 25% mai mult. Asta inseamna ca inima ta lucreaza de doua ori mai mult din acest motiv. Uterul a crescut mai mare decat pelvisul si va patrunde in abdomen, ceea ce iti va micsora capacitatea pulmonara. Chiar si in cazul unei activitati fizice normale, vei observa ca obosesti si ramai fara respiratie mai rapid decat inainte de a fi insarcinata. Este bine sa folosesti acest lucru ca un indicator important ce iti arata ca e cazul sa te opresti si sa iei o pauza. Unele mamici pot sesiza miscarile bebelusului chiar incepand cu aceasta luna, desi este normal sa nu poti sa le simti pana in luna a cincea.

Simptome comune

-greata;
-sangerari nazale;
-oboseala;
-scurgeri vaginale abundente;
-poti simti miscarile bebelusului;
-arsuri la stomac.

Vezi ce se intampla in luna 5 de sarcina .

Pentru o analiza mai detaliata puteti vedea si articolul cu sarcina pe saptamani .

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *