Search for content, post, videos

Luna a noua de sarcina ( 9 )

Dezvoltarea bebelusului
Bebelusul este practic gata sa se nasca. Mai are de pus la punct cateva detalii pentru a-si asigura un inceput grozav si este gata sa fie primit in lume.
In aceasta luna, cea mai importanta treaba a bebelusului este sa continue sa se ingrase. Are nevoie de aceasta greutate in plus pentru a-si asigura cantitatea de energie pentru primele zile de viata, cand va astepta laptele tau. De asemenea, plamanii sai sunt in dezvoltare pentru a ajunge la maturitatea necesara.
In momentul nasterii, bebelusul poate avea deja unghii lungi ce trebuie taiate imediat. Ochii deja au culoare, desi e posibil sa i se schimbe in primele 6 luni de viata.
Sistemul sau imunitare nu este inca maturizat, asa ca primesti anticorpi prin placenta, iar dupa nastere ii va lua din colostrum si laptele tau.

Schimbarile din corpul mamei
In aceasta luna te poti simti putin neindemanatica, deoarece hormonii ce ajuta la destinderea pelvisului iti relaxeaza si restul articulatiilor din corp, deci se recomanda atentie sporita.
Vei constata ca sanii se vor umfla usor pe masura ce incep sa produca lapte. Hormonii secretati de placenta grabesc producerea laptelui, insa nu va fi gata decat dupa ce vei naste.
Deoarece bebelusul tau se afla acum in zona pelviana, vei simti presiune in acea zona, dar vei respira mai usor.
Unele femei au instinctul de “a-si face cuib”, adica devin obsedate de curatenie si incep sa stranga mancare pentru momentul in care micutul va veni pe lume. Este normal sa te pregatesti, dar ai grija sa nu te suprasoliciti.

Simptome comune

-oboseala;
-constipatie;
-arsuri stomacale si indigestie;
-vergeturi;
-dureri de spate;
-sangerari nazale si gingivale;
-presiune in zona pelvina;
-contractii;
-nevoia de a urina mai des;
-sani umflati si lichid ce se scurge din ei;
-dureri si umflarea picioarelor;
-secretie vaginala abundenta;
-probleme cu somnul.

Pentru o analiza mai detaliata puteti vedea si articolul cu sarcina pe saptamani .

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *