Search for content, post, videos

Jumatate din copiii din Romania vor deveni alergici, in urmatorii ani

Cele mai recente studii efectuate la Centrul de Diagnostic Avansat Medicover arata ca unul din doi copii din Romania va fi alergic in urmatorii 5 – 7 ani.

Aparitia afectiunilor alergice este, in Romania, aceeasi ca in Europa. Desi nu dispunem de statistici proprii, cel mai probabil vom urma modelul impamantenit deja in Europa, astfel ca, in urmatorii 5 – 7 ani, unul din doi copii va fi alergic.

Declaratia ii apartine dr. Claudia Nechifor, medic primar Alergologie, Centru de Diagnostic Avansat Medicover, si se bazeaza pe studiile realizate in domeniu. Potrivit acesteia, in prezent prevalenta rinitei alergice este de circa 21 – 23% si a urticariei de 30%.

Daca te intrebi daca ochii inrositi si nasul care te mananca sunt simptomele gripei sau alergiei, afla ca, in realitate, este vorba de atopie (predispozitie personala sau familiala de a produce anticorpi de tip IgE, ca raspuns la doze mici de alergeni, de obicei proteine, si de a dezvolta simptome tipice de astm, rinoconjunctivita sau eczema).

Influenta mostenirii genetice
Potrivit Claudiei Nechifor, in termeni medicali, atopia este predispozitia mostenita genetic pentru boli alergice, evidentiata prin numar mai mare de eozinofile si cantitate mai mare de Ig E (valoarea lor difera pe grupe de varsta).

Atopia nu inseamna alergie – exista alergici non atopici si atopici care nu vor dezvolta niciodata alergie. Este datul genetic al fiecarui individ si este pentru tot restul vietii, a declarat medicul citat de ziare.com

Afectiunile care ii pasc pe micuti
In cazurile extreme, se vorbeste despre rinita/rinoconjunctivita alergica. Acesta se manifesta prin prurit nazal, ocular, in faringe sau otic si apare in majoritatea cazurilor de alergie respiratorie superioara; prin stranut in salve, nas obstruat si/sau scurgere apoasa abundenta din nas, lacrimare, inrosirea ochilor in relatie cauzala cu expunerea la alergen. Simptomele pot aparea treptat si dispar dupa incetarea expunerii (in timpul curateniei, la iarba verde, la contactul cu animale).

In cazul expunerii la praf/mucegaiuri, alergeni ce exista permanent in mediul nostru, simptomele pot fi permanente. Uneori alergia la praf, in special la tineri, se poate manifesta doar prin tuse seaca, exclusiv, a mai declarat dr. Claudia Nechifor.

Nu se poate preveni
Pot fi aceste neplaceri evitate, preintampinate? Din pacate, nu, potrivit medicului, din cauza ca nu exista un tratament preventiv, care sa constea, de exemplu, in vitamine sau alte suplimente.

De altfel, niciun ghid international nu prevede administrarea preventiva a antihistaminicelor sau a oricarui alt medicament, ci doar atunci cand se declanseaza o afectiune alergica – rinita, astm, urticarie – caz in care se administreaza medicatia simptomatica si se poate pune problema tratamentului etiologic prin desensibilizare.

Daca reactionezi la polen esti mai expus alergiilor in general?
Potrivit medicului, daca o persoana este atopica, este posibil ca de-a lungul vietii sa dezvolte o alta predispozitie la alergie, intrucat sistemul imunitar este intr-o continua dezvoltare. Alergia la polen este destul de tipica si se manifesta pe perioade scurte de timp, repetitive in aceeasi perioada, de la un an la altul. In general, dupa 2-3 sezoane, pacientul isi poate da seama singur ca este vorba de o alergie. In acest caz este recomandat ca persoana in cauza sa se adreseze unui medic alergolog.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *