Search for content, post, videos

Intrebari frecvente despre nou nascuti si alaptare

In general, nou nascutii trebuie alaptati la cerere, adica atunci cand vor ei sa suga. In primele luni de viata bebelusii nu au un program bine definit pentru ca acesta se regleaza in functie de nevoile lor fiziologice.

Cat de des trebuie alaptat un nou nascut si cum stiu daca primeste suficient lapte?
Bebelusul trebuie pus la san cat mai repede, de preferat in primele 2 ore dupa nastere. In general, sugarul trebuie alaptat la cerere, adica atunci cand vrea sa suga, suficent de des, de 8-12 ori in 24 de ore si trebuie incurajat sa goleasca sanul. In primele luni de viata bebelusul nu are un program bine definit pentru ca acesta se regleaza in functie de nevoile fiziologice.

La inceputul unui supt laptele de mama este mai apos, pentru a-i potoli copilului setea, iar apoi, pe masura ce bebelusul suge, se modifica si devine mai gras, deci ii va conferi senzatia de satietate. Din acest motiv, trebuie incurajata golirea sanului de catre bebelus. Astfel, el va prelua si laptele gras din san, deci se va satura. Prin urmare, va dormi mai mult.

Daca se aude cum bebelusul inghite in ritm regulat pentru cca 10-15 minute, goleste sanul si este multumit dupa supt (adoarme la san si el este cel care lasa sanul din gurita), inseamna ca s-a saturat. E recomandat ca in primele 3 luni sa fie cantarit saptamanal, iar apoi lunar.

In cazul unui bebelus alaptat exclusiv, pana la ce varsta trebuie scos aerul?
Bebelusul trebuie tinut sa eructeze pana pe la 3-4 luni, cand incepe sa dea singur aerul afara. Daca adoarme si nu il doare burta, trebuie tinut sa dea aerul afara doar daca il doare burtica.

Cum se ingrijesc sanii in perioada de alaptare?
Sanii gravidei si ai unei mame care alapteaza nu trebuie niciodata spalati cu sapun. Sapunul indeparteaza substanta uleioasa produsa de glandele subcutanate ale areolei mamei, substanta ce are proprietatea de a hidrata pielea, de a o mentine elastica si de a preveni aparitia ragadelor. Sanii trebuie spalati doar cu apa si nu este necesar inainte de fiecare alaptat.

De ce bebelusul da afara laptele si ce trebuie sa fac?
Daca in timp ce suge bebelusul inghite prea mult aer, odata cu aerul inghitit iese afara si putin lapte. In acest caz trebuie schimbata pozitia de supt, este posibil ca laptele sa va curga prea repede din san sau bebelusul sa suga prea lacom si din aceasta cauza sa inghita prea mult aer. Intrerupeti suptul periodic pentru a ridica bebelusul sa regurgiteze, iar apoi puneti-l din nou sa suga. De asemenea, este important sa-l incurajati sa va goleasca bine un san si abia apoi sa-l mutati la celalalt, daca va fi nevoie.

Daca elimina laptele in jet, pe gura si pe nas, trebuie sa mergeti cu el la medic.

Aparatorii pentru sani influenteaza suptul bebelusului?
Mamelonul artificial (aparatorul pentru sani) este indicat pentru protectia mamelonului mamei, atunci cand mama are ragade. Aparatorul mai este indicat atunci cand mama are mamelon ombilicat sau plat sau atunci cand bebelusul s-a obisnuit deja cu tetina de la biberon si din aceasta cauza refuza sanul.

Dezavantajul mamelonului artificial este ca bebelusul se obisnuieste cu el si va fi mai greusa-l dezvatati de el. Un alt dezavantaj este ca prin aparator mamelonul mamei nu este suficient stimulat (mai ales daca e gros) si in timp duce la scaderea laptelui. Din acest motiv mama trebuie sa se mulga dupa ce suge bebelusul pentru a mentine o lactatie suficienta.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *