Search for content, post, videos

Educatia copilului, arta formarii omului de maine

A fi parinte nu este o meserie usoara, insa roadele unei bune educatii ii va face pe copii sa nu uite niciodata care le sunt radacinile.

Importanta celor sapte ani de-acasa se va resimti atat in societate, cat si in relatia parinte-copil. In societatea de azi, rasfatul poate trece barierele bunul simt, militaria nu se mai poate „da jos din pod" atat de repede, iar consecintele se vor simti pe toate planurile.

De asemenea, prea multa cocolosire se va transforma in teama si neincredere in propriile forte din partea copilului. La polul opus, cand adultul nu se implica in educatia fiului, acesta din urma nu se va teme de consecinte, indiferent de ceea ce face, pentru ca stie ca nu va fi pedepsit. In acelasi timp, copilul poate ajunge sa se simta inferior, iar faptul ca parerea lui nu este luata in considerare il va face sa se simta exclus.

Relatiile din familie

Nu exista deci o reteta universal valabila pentru ca un copil sa devina un adult model, iar parintii trebuie sa-si adapteze atitudinea in functie de temperamentul si personalitatea celui mic. Educatia primita se va reflecta in modul in care copilul devenit adult isi va trata parintii.

Problemele dintre parinti se reflecta insa mereu asupra copiilor. Multi nu-l iarta pe cel despre care considera ca a gresit intr-o relatie nici dupa ani buni

Conflictele societatii moderne

Daca in trecut conflictele intre generatii atingeau cote maxime din cauza diferentelor de mentalitate, in prezent, societatea moderna a schimbat tiparele.

Conform noii mentalitati, parintii isi pot exprima dragostea si oferind conditii de trai mai bune, cadouri, insa daca acestea nu sunt insotite de manifestarea dragostei, este foarte posibil ca acel copil sa nu stie cum sa le ofere afectiune mai tarziu.

Cum sa construiesti o relatie sanatoasa

Citeste-i copilului cel putin 15 minute in fiecare zi si petrece alte 20 de minute vorbind despre problemele lui.

Lauda-l atunci cand face o alegere buna sau cand ia note mari.

Nu-l pedepsi peste masura si fara sa inteleaga unde a gresit.

Invata-l sa manance sanatos.

Adopta o atitudine pozitiva fata de copil, chiar si atunci cand greseste.

Ajuta-l sa depaseasca dezamagirile.

Joaca-te cu el cel putin 10 minute pe zi, chiar daca vii obosit de la serviciu.

Acorda-i mici libertati si responsabilitati, care sa creasca odata cu varsta.

Nu-l compara cu alti copii si nu-l jigni in public.

Arata-i cat de mult il iubesti, dar invata-l sa-i respecte pe cei din jur.

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *