Search for content, post, videos

Cum se dezvolta limbajul copiilor de 1-3 ani

Limbajul începe odată cu expresia facială! Mai ales când ne uităm la propriul bebeluş!

Acesta îşi oglindeşte propria imagine în ochii noştri, şi, ca o consencinţă, bebeluşul îşi proiectează propria imagine pe faţa noastră ca părinţi! Cu tot cu gânduri şi deci, în vorbe nerostite!

Felul în care ne exprimam emotiile şi gândurile în formă comportamentală şi în expresii faciale ne ajută să comunicăm cu ceilalţi! Asta cu mult înainte de a scoate măcar o singură vorbă!

Zâmbetul, veselia din voce, mangâierea, atingerea, lumina din ochi, toate converg spre o formă de comunicare.

Gânguritul, a doua formă de comunicare, după ce bebeluşul se reflectă pe chipul mamei ca o primă formă de limbaj, se dezvoltă odată cu abilitatea noastră de părinţi de a vorbi copilului normal. Adică, de a-i vorbi ca unui om normal, fără lugulugu şi fără lagalaga!

Mai mult, exprimaţi în cuvinte româneşti întregi ceea ce copilul face sau ce intenţionaţi să faceţi Dvs., de exemplu: „ahhh, mami, bravo faci pipi!” chiar dacă vă împroaşcă cu un jet după baie J, sau: „acolo e dulapul cu haine…..e si o oglindă….te vezi în ea? acela/ aceea eşti tu!” ori „acum te dau cu cremă”, „acum mergem să mâncăm”, „te rog să guşti, s-ar putea să-ţi placă”, etc…….încuranjându-l pe copil să se exprime faţă de ceea ce spuneţi, oricum alege acesta să o facă! Continuarea pe eumama.ro.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *