Search for content, post, videos

Cum sa ai o relatie mai buna cu copiii tai

Iti amintesti de ei in scutec, iti amintesti primele lor cuvinte si iti e dor de zilele in care erau inocenti, iubitori si abia iti asteptau imbratisarile. Poate ca de aceea este greu sa realizezi ca sunt adolescenti acum sau poate chiar tineri adulti.

Vei fi parintele lor pe viata, insa pe parcurs ce ei cresc si se dezvolta, la fel trebuie sa o faca si relatia dintre voi. Trebuie sa ii sustii, dar sa nu le invadezi intimitatea, sa le oferi suportul tau moral fara sa fii prea implicat in vietile lor si sa speri ca vor face alegerile corecte.

1. Organizeaza o cina in familie.
Exista un sentiment de confort si siguranta care vine la pachet cu adunarile de familie din jurul mesei. Masa de seara este deobicei singurul moment al zilei cand toata familia se poate intalni si sa se asigure ca sunt uniti. Poti profita de aceasta oportunitate pentru a impartasi noutatile din ziua respective, pentru a face planuri de weekend si sa va bucurati de compania celorlalti.

2. Fa un pas inapoi, dar stai prin apropiere.
Este normal pentru adolescenti sa isi doreasca sa petreaca mai mult timp cu prietenii decat cu familia, insa nu trebuie sa iei asta ca pe un semn ca ti-ai terminat slujba de parinte. Gaseste metode de a ramane implicat in viata copilului tau. De exemplu ii poti invita prietenii acasa dupa scoala.

3. Respecta-i intimitatea
Nu ii citi jurnalul, nu ii asculta conversatiile la telefon si nu ii asalta cu intrebarile. Daca ai probleme cu comportamentul lui, adreseaza-i asta direct, folosind urmatoarele cuvinte: „Putem vorbi despre asta?” De exemplu: „Am simtit miros de fum de cateva ori cand ai intrat in camera. Te-ai apucat de fumat? Putem vorbi despre asta?” sau „Pari foarte tacut/a in ultima perioada si imi fac griji. Putem vorbi despre asta?”

4. Cere-i opinia
Adolescentii au o parere despre orice si nu se sfiesc sa impartaseasca asta cu toata lumea. Lasa-i sa faca propriile alegeri. Pentru inceput, lasa-i sa decida unde si cand vor sa invete, ce sa poarte si ce activitati extrascolare sa practice. Insa, tine minte ca unele decizii nu sunt negociabile. Parintii trebuie sa seteze limite care le protejeaza sanatatea si siguranta la orice varsta. Acestea pot include ora de intoarcere acasa, decizii despre bautura si activitate sexuala, probleme ce implica notele si facultatea. Totusi, trebuie sa le soliciti parerea de oricate ori ai ocazia. Promite sa nu iei decizii fara sa auzi si sa iei in considerare preferintele lor.

5. Ai incredere in ei ca vor lua decizii intelepte
Desigur, vor lua si decizii proasta cateodata. Totusi, mai ales daca au peste 18 ani, trebuie sa le dai ocazia sa gaseasca solutii pentru problemele lor pe cont propriu fara sa intervii. Pana la urma, nu iti doreai acelasi lucru de la parintii tai cand erai de varsta copilului tau?

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *