Search for content, post, videos

Cum poti fi insarcinata fara sa-ti dai seama timp de noua luni – explicatiile unui medic

Cu toate schimbarile prin care trece corpul unei femei, cum este posibila sa fii insarcinata si sa nu iti dai seama pe tot parcursul celor noua luni de sarcina? Se pare ca aceste “fenomen” este mai des intalnit decat credem si ca poata si o denumire stiintifica: “sarcina criptica”.

Iata care sunt principalele motive pentru care exista cazuri in care femeile isi dau seama ca sunt insarcinate abia cand sunt in pragul nasterii bebelusului!

Femeia este supraponderala sau obeza chiar inainte de a ramane insarcinata – acesta este unul dintre caracteristicile “sarcinii criptice” din cauza careia o femeie poate fi gravida si sa nu stie timp de noua luni, explica Mary Jane Minkin, profesor in obstetrica si ginecologie la Scoala de Medicina din cadrul reputatei Universitati americane Yale. “In cazul femeilor supraponderale sau obeze, multe schimbari prin care trece corpul nu sunt atat de vizibile, iar tesutul adipos in exces impiedica deseori gravida sa simta miscarile si micile lovituri ale fatului”, precizeaza Minkin.

Ciclu menstrual neregulat poate induce in eroare multe femei. Femeile cu menstra regulata vor suspecta imediat o posibila sarcina daca ciclul intarzie sa apara, insa femeile care sufera de diverse forme de amenoreea (lipsa ciclului) nu-si vor ridica imediat intrebari. Iar lipsa ciclului sau aparitia neregulata a menstrei sunt simptome destul de frecvente, care se intind pe perioade indelungate de timp si care afecteaza, spre exemplu, femeile care sufera de sindromul ovarelor polichistice.

Testele de sarcina nu sunt 100% corecte

Se poate intampla, totodata, ca suspiciunea unei sarcini sa fie infirmata de un test de sarcina facut acasa. Practic, femeii i se arata un rezultat negativ la testul de sarcina, cand in realitatea ea este insarcinata. Astfel de rezultate – denumite “fals negativ” sunt mai frecvente decat banuiesc mult persoane. Pentru a evita testele cu rezultate “fals negative”, este recomandat ca femeia sa mai faca un test de sarcina la circa doua saptamani de la primul.

Fatul este cuminte

Fatul incepe sa se miste in burtica mamei in al doilea trimestru de sarcina, insa exista si feti foarte cuminti care stau linistiti si pe care, practic, nu ii simti, explica profesorul Minkin. Pe de alta parte, se poate ca fatul sa se miste, dar pozitionarea placentei in fata bebelusul din burtica mamei sa amortizeze “socul”, impiedicand astfel mama sa simta micile miscari.

Sarcina confundata cu perimenopauza

Mai cu seama femeilor de peste 40 de ani li se intampla sa confunde sarcina cu perimenopauza, acea perioada de tranzitie – premergatoare menopauzei naturale ce are ca simptome menstre neregulate, crestere in greutate si oscilatii ale starii de spirit.
Hipersensibilitate stomacala

Femeile sensibila la stomac, adica cele care au probleme de balonare si sufera des de stari de greata pot trece cu vederea, cu o mai mare usurinta, o sarcina pe care o clasifica drept reactia lor obisnuita la cine stie ce fel de mancare. Potrivit profesoului Minkin, pana femeia isi da seama ca starile de greata, disconfortul abdominal, starile de ameteala sunt, de fapt, semnele unei sarcini se prea poate ca aceasta sa fi trecut de primul trimestru.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *