Search for content, post, videos

Cum iti ajuti copilul sa treaca peste examene

Cand vine momentul examenelor importante din viata copilului, emotiile te coplesesc si pe tine ca parinte si nu stii cum sa reactionezi pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste aceste ele.

Reusita la examene este un succes si pentru tine. De aceea, iti faci multe griji si tinzi sa te implici excesiv pe tot parcursul pregatirii scolare a adolescentului. Pe de alta parte, ti-ai dori sa nu-i transmiti starea ta si sa nu-l stresezi suplimentar. Exista cateva strategii pentru a trece impreuna cu bine peste incercarile examenelor.

Acorda-i  increderea

Nu este usor pentru un tanar sa dea piept cu un munte de informatii pe care trebuie sa le parcurga in cateva luni. Incearca mai intai sa-l calmezi, spunandu-i ca va reusi si ca ai incredere in fortele lui. Ii va prinde bine sa te stie de partea lui si nu va mai simti ca duce singur tot greul examenelor. Povesteste-i cum a fost aceasta experienta pentru tine, cand erai copil, si la ce trucuri apelai pentru a invata mai usor.

Fara cicaleala

Pentru a nu-l supune unui stres in plus, incearca sa nu-l sufoci cu sfaturi, ci doar sa-l corectezi atunci cand crezi ca nu se dedica suficient studiului. Explica-i faptul ca nu-i ceri decat sa faca tot ce poate pentru a se pregati la fiecare materie in parte.

Sfatuieste-l inteligent

Tu ii poti da cele mai bune ponturi despre cum sa invete mai usor. Are memorie vizuala? Propune-i sa scrie in timp ce invata si sa foloseasca diverse culori pentru a sublinia informatiile importante. De pilda, rosu pentru definitii, verde pentru teoreme, albastru pentru a scoate in evidenta o idee. Daca are memorie auditiva, atunci ii va fi la indemana sa invete citind cu voce tare sau inregistrandu-se si reascultand cele inregistrate.

Ajuta-l sa se organizeze

Un copil mai putin ordonat nu va reusi sa se organizeze si va ajunge la un moment dat sa-si dea seama ca nu prea mai are timp si, prin urmare, se va panica. Faceti impreuna tabele cu materiile la care are de invatat si cu zilele pana la examene. Nu uitati inainte de teste adolescentul trebuie sa se si odihneasca. Apoi, stabiliti pentru fiecare materie si lectie in parte cat timp le va fi dedicat.

Nu trebuie sa renunte la iesirile cu prietenii

Cand esti adolescent nu este usor sa stai inchis in casa cu cartile deschise si sa uiti cu desavarsire de prieteni sau de bucuria de a face o plimbare cu cel iubit. Deci nu fi absurd si permite-i sa aiba si momente de pauza, in care sa-si reincarce bateriile.

 

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *