Search for content, post, videos

Copilul tau este prea agitat? Pune-l sa faca miscare!

Problemele de concentrare si starea de agitatie care afecteaza multi din copii pot fi atenuate prin sport.

In ultimii ani, tot mai multi micuti sufera de sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie, pe scurt ADHD, care se manifeste prin imposibilitatea de a se concentra pe o singura chestiune, dar si printr-o stare de agitatie aproape permanenta.

Potrivit specialistilor, ADHD este o problema serioasa, fiind o tulburare neurobiologica care determina afectiuni comportamentale la copii. In functie de gravitatea bolii, ADHD-ul se trateaza prin alimentatie si/sau prin medicamentatie.

Cum actioneaza sportul

Cele mai recente studii arata, insa, ca exista inca un tip de tratament alternativ care ajuta mult la stavilirea micutului: sportul.

Potrivit doctorului Melvin Oatis, psihiatru cu specializare in aria pediatrica, miscarea fizica ajuta mult la atenuarea simptomelor ADHD-ului in randul copiilor.

In cazul scolarilor cu sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie, sportul este cu atat mai recomandat, cu cat ii linisteste pe micutii care, ulterior, se pot concentra mai bine la alte discipline, informeaza LiveScience.

Hormoni pusi in miscare

Ideea porneste de la faptul ca un copil cu ADHD care isi consuma energia constructiv, in timpul orelor de sport, poate fi mult mai atent la orele de curs.

Rezultatele cercetarii sunt sustinute cu dovezi stiintifice prezentate de profesorul in farmacie Thomas Lenz, de la Universitatea Creighton din Omaha (Nebraska, SUA). Potrivit acestuia, in timpul efectuarii exercitiilor fizice, creste secretia de dopamina si de noradrenalina care ajuta individul sa gandeasca, sa se concentreze si sa-si controleze propriile actiuni. Dezechilibrul acestor hormoni favorizeaza aparitia ADHD.

30 de minute de exercitii fizice

Totodata, un alt studiu la care au participat mai multi copii diagnosticati cu acest sindrom, cu varste intre cinci si opt ani, confirma, la randul lui, teoria lui Oatis si a lui Lenz. Profesorii Universitatii din Vermont unde a avut loc cercetarea au pus micutii cu deficit de atentie sa faca cel putin 30 de minute de sport pe zi. Dupa opt saptamani de miscare fizica, s-a constatat o reducere semnificativa a impusivitatii si a agresivitatii in randul copiilor.

Iata de ce sportul este recomandat nu doar pentru conditia fizica, ci si pentru sanatatea mintala, atat a copiilor, cat si a celor mari!

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *