Search for content, post, videos

Cezariana

Ce este aceea o cezariana?

Desi in general nasterea se face pe cale vaginala, cezariana este calea alternativa de a da nastere unui copil fiind folosita in anumite situatii mai speciale. Siguranta relativ crescuta a operatiei de cezariana a determinat cresterea numarul de asemenea nasteri, multe maternitati din Marea Britanie inregistrand un numar de cezariene cuprins intre 10 si 20% din totalul nasterilor efectuate acolo.

O cezariana poate fi programata din timp la alegerea femeii insarcinate sau poate fi efectuata de urgenta atunci cand starea de sanatate a mamei sau a copilului o cer, mai ales daca apar complicatii in timpul travaliului.

Atunci cand vine vorba de o operatie programata din timp, ea urmeaza sa fie efectuata cu una sau doua saptamani inainte de data nasterii propriuzise pentru a exista siguranta ca fatul este complet dezvoltat si pregatit sa iasa in lune.

Cand este necesara o cezariana?

In unele situatii cezariana poate fi singura optiune sigura atat pentru mama cat si pentru copil, astfel,operatia este recomandata de medit atunci cand:

– placenta se afla atat de jos in uter incat acopera iesirea cervixului (placenta praevia)

– obstetricianul constata ca viata copilului este pusa in pericol de lipsa de oxigen

– exista o sangerare vaginala fara insa ca nasterea sa urmeze sa aiba loc

-cordonul ombilical a alunecat intr-o pozitie gresita si copilul nu poate fi nascut pe cale normala

– devine clar pe perioada travaliului ca mama nu va putea sa nasca singura.

In alte situatii, cezariana va fi considerata cea mai sigura optiune desi o nastere vagina ar fi posibila, daca:

– copilul sta in uter cu capul intors invers

– mama are probleme cu tensiunea arteriala sau alte boli

– se considera ca fatul este prea mic sau nu poate face fata unei nasteri normale

– daca mama a mai avut nasteri prin cezariana

– in foarte rari cazuri, atunci cand mama este atat de speriata de nastere incat cezariana este singura optiune luata in calcul

Daca vrei sa ai o nastere prin cezariana fara un motiv medical serios, este bine sa discuti acest subiect intai cu medicul tau obstetrician. El va sti daca te expui inutil unor riscuri medicale sau daca poti sa nasti prin cezariana fara probleme

 

Ce se intampla pe parcursul unei operatii de cezariana?

La operatie va participa chirurgul obstetrician si asistenta, anestezistul si asistenta acestuia, o infirmera si un pediatru

Partenerul tau poate fi si el preyent daca operatia are loc sub anestezie spinala sau epidurala.

Se va face o incizie de circa 20 de cm la baza abdomenului, pe unde copilul va fi scos.

Dupa ce este eliminata si placenta, chirurgul va inchide incizia folosind ata chirurgicala ce se dizolva singura in timp. Astfel, fara nici un fel de complicatii o cezariana va dura intre 20 si 30 de minute

Ce voi simti pe parcursul unei cezariene?

Cei mai multi anestezisti vor apela la anestezia spinala sau epidurala, adica o injectie facuta direct in coloana vertebrala.

In urma acestei anestezii nu vei mai simti nici un fel de durere ci doar o anumita presiune. Totusi, in anumite situatii se va apela la anestezie generala, caz in care iti vei pierde cunostiinta pentru o perioada de timp.

Care sunt riscurile?

Desi cezariana este o operatie sigura atat pentru tine cat si pentru copilul tau, exista si anumite riscuri inerente: sangerarea puternica in cazul mamei atat ]n momentul operatiei cat si dupa aceea, infectarea operatiei sau ezvoltarea unui cheag de sange in venele de la picioare (tromboflebita).

Oricum ar fi, medicul obstetrician se va asigura ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca nici tu si nici copilul tau sa nu aveti de suferit.

Si ce se intampla dupa cezariana?

Cele mai multe femei sunt in picioare la circa 24 de ore de la operatie iar durerea de la operatie va trebui controlata cu calmantele adecvate prescrise de medic. Astfel, cele mai multe mamici parasesc spitalul la circa 4-5 zile de la operatie.

De retinut este si faptul ca o operatie de cezariana nu ar trebui sa te impiedice sa iti alaptezi copilul.

In viitor daca te vei decide sa mai ai copii, vei putea sa ii aduci pe lume atat pe cale vaginala cat si in acelasi mod adica prin cezariana.

Sarcina pas cu pas

loading...
<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *